Srbija / Starica umrla dva puta: Ljekari je proglasili mrtvom, a oživjela je pogrebnici

05. 08. 2019. u 16:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Bizaran slučaj odigrao se prošle nedjelje u Kikindi kada je ljekar Hitne pomoći tokom intervencije proglasio mrtvom svoju sugrađanku I. K. (89), a ona se „vratila iz mrtvih“ kada su pogrebnici došli po nju.

Nažalost, starica je u nedjelju ipak preminula u bolnici i bit će sahranjena sutra, a još nije poznato šta će biti sa „stručnjakom“ koji ju je prvobitno proglasio mrtvom, dok je još bila živa.

Kako za Blic objašnjava rođak preminule, ona je živjela sama u porodičnoj kući u Srbobranskoj ulici i bila je teško bolesna, a jedna rođaka i prijateljica zatekle su je u besvjesnom stanju kada su došle da je obiđu.

„Odmah su pozvale Hitnu pomoć koja je zaista brzo došla, ali doktor je nažalost samo mogao da konstatuje smrt. Rekao je čak i da misli da je duže vrijeme mrtva te je pozvana i policija za svaki slučaj. Oni su došli, napravili nekakav zapisnik i otišli, a ljekar je rekao da možemo da obavijestimo pogrebnu službu i da organizujemo sahranu“, prisjeća se potrešeni rođak i kaže da je samo stručan i profesionalan pristup radnika pogrebnog preduzeća spriječio veliku nesreću – da staricu sahrane živu.

U pogrebnom preduzeću kažu da su od ljekara dobili odobrenje da staricu odnesu ali da oni imaju striktna pravila kojih se pridržavaju te da se to ovoga puta pokazalo kao veoma korisno.

„Naša je dužnost da pokojnika ili pokojnicu detaljno pregledamo prije nego što preuzmemo tijelo i to smo i ovoga puta učinili. Pregledali smo da li ima nekih površinskih rana, pregledali smo odjeću i zatim nas je u pola posla rođaka zamolila da joj skinemo nakit. Tada se kolega sjetio da je od ljekara čuo da na uvetu ima jedna akupresurna tačka na koju reaguje tijelo i u najdubljoj komi te je odlučio da još jednom provjeri da li daje znake života i baka se prenula, otvorila oči i na kratko došla k sebi“, priča radnik pogrebnog preduzeća.

Kaže i da bi vjerovatno tokom procesa pripreme za pogreb svejedno primjetili da je starica živa, ali da su se ovoga puta nadali da su to brzo konstatovali te da joj još ima spasa.

„Odmah smo ponovo pozvali Hitnu pomoć i oni su staricu prebacili u Opštu bolnicu na Odjeljenje neurologije gdje je nažalost usljed teške bolesti u nedjelju preminula. Strašno je to i vrlo neodgovorno što su se tako ponijeli i praktično 'poigrali' sa osjećanjima familije i prijatelja“, smatra on.

Direktorica kikindskog Doma zdravlja u čijem je sastavu služba Hitne pomoći dr. Biljana Marković izjavila je da je o nemilom događaju odmah obavijestila Komisiju za unutrašnju kontrolu koja je došla do zaključka da doktor koji je izašao u pomoć preminuloj nije postupio po pravilima struke.

Utvrđeno je da je doktor napravio stručnu grešku, da je samo provjerio puls i da nije koristio savremenu medicinsku opremu kao što je EKG aparat. Doktor je za početak suspendovan i udaljen sa posla, a preduzećemo sve mjere u skladu sa zakonom da adekvatno sankcionišemo ovaj njegov postupak. To će se desiti u najskorije moguće vrijeme jer nam je izvještaj Komisije o njegovom postupanju tek stigao, pa treba dobro da ga proučimo“, objasnila je doktorica.

NEMA KOMENTARA