Stanje ranjenih u dva masakra u Srbiji: Troje pacijenata u teškom stanju, djevojci odstranjen bubreg

4
Radiosarajevo.ba
Stanje ranjenih u dva masakra u Srbiji: Troje pacijenata u teškom stanju, djevojci odstranjen bubreg
Foto: Printscreen / Dr. Mirsad Đerlak

Sekretar u Ministarstva zdravlja Srbije dr Mirsad Đerlek rekao je gostujući u jutarnjem dnevniku RTS-a da se 11 ranjenih u pucnjavama u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u okolini Mladenovca i Smedereva još nalazi na bolničkom liječenju.

"Na Institutu za majku i dijete je pacijent koji ima ozbiljne komplikacije zbog povrede vratne kičme i on će vjerovatno nastaviti liječenje u Chicagu – spremamo dokumentaciju i Srbija će snositi sve troškove", rekao je dr Mirsad Đerlek.

U najtežem stanju su pacijent (1997.) kome je odstranjen bubreg, a očekuje se i intervencija na krvnim sudovima, zatim pacijent (1972.) sa povredom grudnog koša koji očekuje ortopedsku operaciju.

Netanyahuova vlada donijela odluku o zatvaranju Al Jazeere

Netanyahuova vlada donijela odluku o zatvaranju Al Jazeere

Djevojci (2005.) koja je zadobila dvije prostrijelne rane je odstranjen bubreg, njoj je povrijeđena jetra i imala je operaciju debelog crijeva.

"Očekujemo još operacija kako bismo je osposobili za puštanje kući", rekao je Đerlek.

Ističe da će biti potrebno mnogo vremena da se svi pacijenti oporave, da slijedi rehabilitacija, kao i da će biti potrebna psihosocijalna podrška.

"Ovako stresne situacije koje niko nije očekivao ostavljaju ozbiljne posljedice po mentalno zdravlje – na roditelje, učenike, nastavnike... Siguran sam da ćemo osigirati kvalitetnu zdravstvenu uslugu za sve koji su ovo doživjeli", rekao je dr. Mirsad Đerlek.

Podsjetimo, u jutarnjim satima 3. maja dogodila se jedna od najvećih tragedija u historiji beogradskih škola. Maloljetnik, 14-godišnji učenik Kosta K., izvršio je krvavi napad na školu Vladislava Ribnikara u Beogradu, koju je i sam pohađao, a u nezapamćenom masakru poginulo je, prema posljednjim informacijama, čak deset osoba.

Ubijen je zaštitar škole, kao i devetero učenika, a još je više osoba, među kojima je i nastavnica historije, povrijeđeno.

Više o masakru u beogradskoj školi čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije