Pokrenut postupak protiv majke Koste K. koji je izvršio masakr u beogradskoj školi

0
Radiosarajevo.ba
Pokrenut postupak protiv majke Koste K. koji je izvršio masakr u beogradskoj školi
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Masakr u Beogradu

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je po službenoj dužnosti formiralo predmet u vezi sa događajem u Osnovnoj školi "Vladimir Ribnikar" od 3. maja.2023. godine, kada je dječak Kosta K.(13) na licu mjesta usmrtio devet osoba i ranio još četvero, od kojih je jedno preminulo, a kako bi se utvrdilo da li se u radnjama M. K., majke maloljetnog dječaka, ubice stiču elementi krivičnog djela - zapuštanje i zlostavljanje maloljetnog lica.

Tužilaštvo je Policijskoj upravi za grad Beograd uputilo zahtjev za prikupljanje potrebnih obavještenja kojim je naloženo da se sasluša osumnjičena M. K., da se obavi razgovor sa pedagogom i psihologom zaposlenim u OŠ "Vladimir Ribnikar", kao i da se preduzmu sve druge mere i radnje potrebne za potpuno utvrđivanje činjeničnog stanja, piše Blic.rs.

Takođe, Gradskom centru za socijalni rad naloženo je da izvrši dijagnostičku procjenu funkcionisanja porodice dječaka ubice i o tome dostavi izvještaj tužilaštvu, kao i da utvrdi da li se navedena porodica odranije nalazila u evidenciji tog organa.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

"Nakon što tužilaštvu budu dostavljeni izveštaji Policijske uprave za Grad Beograd i Gradskog centra za socijalni rad, javnost će bez odlaganja biti obavještena o daljem toku postupka i donesenim odlukama", saopšteno je iz Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu.

Podsjetimo, u jutarnjim satima 3. maja dogodila se jedna od najvećih tragedija u historiji beogradskih škola. Maloljetnik, 14-godišnji učenik Kosta K., izvršio je krvavi napad na školu Vladislava Ribnikara u Beogradu, koju je i sam pohađao, a u nezapamćenom masakru poginulo je, prema posljednjim informacijama, čak deset osoba.

Ubijen je zaštitar škole, kao i devetero učenika, a povrijeđeno je više osoba, među kojima je i  nastavnica historije.

Ubrzo nakon zločina, otac dječaka, Vladimiru K. su stavljene lisice na ruke, a na teret mu se stavlja krivično djelo - teško djelo protiv opšte opasnosti.

Za ovo djelo, kako navodi advokat Nikola Ristović maksimalna kazna koja je zaprijećena je 12 godina zatvora!

"Ukoliko je nastupila teška tjelesna povreda nekog lica ili imovinska šteta velikih razmjera, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina. Međutim, ukoliko je smrt nastupila kod jedne ili više osoba, učinilac će se kazniti zatvorom od dvije do 12 godina", kaže Ristović.

Više o masakru u beogradskoj školi čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije