Šta sve nije bilo po epidemiološkim mjerama na Bandićevoj sahrani

0
Radiosarajevo.ba
Šta sve nije bilo po epidemiološkim mjerama na Bandićevoj sahrani
Foto: EPA-EFE / Sahrana Milana Bandića

Novi relaksiraniji set epidemioloških mjera na snazi je do 15. marta u Republici Hrvatskoj, a uprkos popuštanjima za određene sektore, Nacionalni stožer civilne zaštite nije popuštao kada je riječ o dopuštenom broju osoba na javnim okupljanjima, ali i pogrebima.

U srijedu je, naime, pokopan gradonačelnik Zagreba Milan Bandić na čijem je pogrebu bilo oko hiljadu osoba - političara, suradnika, prijatelja i građana. S obzirom na epidemiološku situaciju i odluke koje su na snazi, evidentno je došlo do nepoštivanja epidemioloških mjera, piše Jutarnji.hr.

Naime, riječ je o dvije odluke: jedna je zabrana održavanja svih javnih događaja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednome mjestu, a druga je da na posljednjim ispraćajima, pogrebima i polaganju urni može biti maksimalno 25 osoba.

Također, u odluci o sprovodima stoji da su uprave groblja obavezne nadzirati pridržavanje protuepidemijskih mjera. Iako je na Mirogoju u srijedu bilo čak 300 COVID-redara, što također nije u skladu s mjerama jer je jasno navedeno da se ne smije okupiti više od 25 osoba, razmak, barem prema fotografijama, u većini slučajeva nije održavan.

Prema trenutačnim mjerama, obavezno je korištenje maske za lice u zatvorenom, dok su na otvorenom nužne ako nije moguće održati razmak od najmanje metar i pol.

"Postoje neke situacije u kojima se jednostavno predvidi da je moguće da dođe više ljudi nego što je to navedeno u odluci Stožera. Organizatori sprovoda i uprava Gradskih groblja najavili su prisutnost 300 COVID-redara što je odgovornije nego da nisu ništa napravili", komentirao je u srijedu ministar Davor Božinović na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije