Šta sve možeš u Srbiji kad si ratni zločinac

Radiosarajevo.ba
Šta sve možeš u Srbiji kad si ratni zločinac
Foto: AA / 23. godišnjica genocida u Srebrenici

Profesionalna vojna lica – osuđenici za ratne zločine, kako oni osuđeni pred Haškim tribunalom, tako i pred srbijanskim sudovima, nisu se nikada suočili sa oduzimanjem činova, dok se istovremeno takav vid kazne koristi za obračun sa nepodobnima u Vojsci Srbije, ocjenjuju sagovornici vojvođansko istraživačko-analitičkog centra VOICE.

Kako navode, to dodatno pojačava utisak da je u Srbiji na djelu rehabilitacija ratnih zločina i njihovih počinilaca, jer se država nedvosmisleno stavlja na njihovu stranu. Također, to je još jedan dokaz da se u Srbiji vodi neprikriveni, surovi rat protiv kritičkog mišljenja.

Dok, sa jedne strane, na Sajmu knjiga u Beogradu Ministarstvo odbrane promoviše ratni dnevnik nekadašnjeg načelnika Generalštaba general-pukovnika Nebojše Pavkovića, u izdanju Medija centra “Odbrana”, s druge strane bez čina ostaje predsjednik reprezentativnog Vojnog sindikata Srbije Novica Antić, a posljedično i bez zaposlenja u Vojsci Srbije.

Kako je saopćeno, Viši vojni disciplinski sud Ministarstva odbrane Srbije donio je presudu kоjom је Antić, stariji vodnik prve klase Vojske Srbije, osuđen na disciplinsku kaznu “gubitak čina”. Istaknuto je da je Antić osuđen zbog izvršenih disciplinskih prestupa “učestvovanje u protivpravnim sindikalnim aktivnostima”, iz člana 149, tačka 27 Zakona o Vojsci Srbije, u produženom trajanju i “povrede načela nepristrasnosti ili političke neutralnosti” iz člana 149, tačka 26 Zakona o Vojsci Srbije.

Ministarstvo odbrane Srbije nije odgovorilo na pitanja VOICE-a, pa ne znamo koliko je aktivnih vojnih lica u proteklih pet godina kažnjeno oduzimanjem čina, kao disciplinskom mjerom.

Također, izostao je odgovor na pitanje da li su i kojim osuđenicima za ratne zločine skinuti činovi, a ako nisu, koji su razlozi za takvu odluku.

Šta to biješe zakon

Milena Vasić iz Komiteta pravnika za ljudska prava za VOICE upozorava da bi oduzimanje činova osuđenicima za ratne zločine bilo u skladu sa zakonom, ali da odnos najviših državnih institucija prema haškim osuđenicima ukazuje na to da se svjesno žmiri na odredbe zakona koje tako nešto propisuju.

“Kada uzmemo u obzir kako su osuđenici koji su izdržali kaznu i pušteni na slobodu dočekani, recimo po Lazarevića je poslat državni avion, kao i činjenicu da se oni u javnosti i dalje oslovljavaju činovima koje su imali prije osude, možemo zaključiti da je odgovor negativan”, ističe Vasić.

General Sreto Malinović za VOICE ocjenjuje da se oduzimanje čina predsjedniku Vojnog sindikata Srbije mora tretirati kao atak ili odmazda za ono što on kroz sindikalnu borbu radi, ocjenivši da će sud gotovo izvjesno biti na Antićevoj strani.

“Pored toga što su se borili za svoja egzistencijalna pitanja i probleme, dotakli su se i jedne vrlo osetljive stvari, a to je korupcija i kriminal u vojsci”, kaže on. Malinović navodi da je neshvatljivo da je takozvani Viši vojnodisciplinski sud, koji zapravo nije sud, na žalbu Antića izrečenu na presudu Vojnog disciplinskog suda donio odluku koja je drastična – ne da ga vrati u prethodni čin, već da mu ga u potpunosti skine, čime mu automatski prestaje i služba u Vojsci Srbije.

“To se suštinski lako obara na sudu, ali će Novica pretrpeti prilično maltretiranja i ja se nadam da ga kolege sindikalci i vojska neće ostaviti na cedilu. Međutim, ovo smatram porukom svima onima koji bi, da kažem tako hteli da talasaju, znate kako se to kaže. Ne talasaj je nešto što je društvo i državu dovelo u stanje kakvo jeste. Ovo je, ne samo težak ispit za sindikalnu borbu i sindikalno organizovanje u vojsci, nego težak ispit i za cijelu vojsku, a posebno za novi vojni vrh. Dakle, vi ćete dozvoliti da osionost i bahatost čelnika Ministarstva odbrane preraste u otvorenu represiju nad pripadnicima vojske”, rekao je Malinović.

Ona dodaje da je po sili zakona i Vojislavu Šešelju morao prestati mandat poslanika u Narodnoj Skupštini.

Iz svega ovoga može se izvući poruka koju država šalje, a to je da se neće ograditi od haških osuđenika, ni njihovih zločina za koje su pravnosnažno osuđeni”, upozorava Vasić.

Ostatak teksta možete pročitati na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije