Logoraši prijavili ministra pravde BiH zbog puštanja zločinca Marka Make Radića

Radiosarajevo.ba
Logoraši prijavili ministra pravde BiH zbog puštanja zločinca Marka Make Radića
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Josip Grubeša

Udruženje žrtava i svjedoka genocida podnijelo je jučer krivičnu prijavu protiv ministra pravde Bosne i Hercegovine Josipa Grubeše zbog puštanja zločinca Marka Make Radića.

"Sud Bosne i Hercegovine je izrekao drugostepenu presudu protiv Marka Radića zv. Maka na kaznu dugotrajnog zatvora od 21 godinu zbog zločina protiv čovječnosti. Josip Grubeša, ministar pravde BiH je izvršio nezakonit transfer Marka Radića državnim organima Republike Hrvatske, čime je počinio krivično djelo i nanio štetu ustavnopravnom sistemu Bosne I Hercegovine, kršeći međunarodne i domaće pravne norme", navodi se u prijavi koju su podnijeli Tužilaštvu naše zemlje.

Kako je Hrvatska oslobodila šefa logora u kojem su zakopavali žive i mučili djecu?

Faksimil krivične prijave - undefined

Radiosarajevo.ba: Faksimil krivične prijave

"Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska jesu članice Evropske konvencije o transferu osuđenih osoba, na koju se ministar pravde poziva, a koja konvencija daje opšti okvir postupanja zemalja članica u predmetnoj oblasti. No, kao i većina multilateralnih akata, ova konvencija je ostavila mogućnost zainteresovanim stranama da svoje odnose dodatno regulišu i preciziraju i bilateralnim ugovorom koji u tom slučaju ima jaču pravnu snagu od multilateralnog akta. BiH i Hrvatska su ovu mogućnost iskoristile i svoje odnose u ovoj oblasti dodatno uredile zaključenjem Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima, koji je na snazi i kojim su jasno regulisani uslovi pod kojima može doći do transfera osudjene osobe radi izdržavanja izrečene kazne u zemlji koja nije izrekla kaznu zatvora, u ovom slučaju u Republici Hrvatskoj", dalje se navodi u prijavi.

Faksimil krivične prijave - undefined

Radiosarajevo.ba: Faksimil krivične prijave

Iz Udruženja su podsjetili da je Marko Radić državljanin Bosne i Hercegovine, sa aktivnim prebivalištem u Mostaru, što "bitno mijenja činjenično stanje spisa i onemogućava udovoljavanje zahtjevu osuđenog za njegov transfer i izdržavanje kazne u Hrvatskoj, čime Grubeša čini krivično djelo". Navode da je članom 6. Sporazuma isključena mogućnost predaje vlastitih državljana.

Iz navedenih razloga, iz Udruženja traže da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, u skladu sa zakonom, pokrene postupak protiv odgovornih u Ministarstvu pravde BiH.

Faksimil krivične prijave - undefined

Radiosarajevo.ba: Faksimil krivične prijave

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije