Tako je govorio Marko Radić: Ima onih koji ne mogu da žive bez četnika i balija

Radiosarajevo.ba
Tako je govorio Marko Radić: Ima onih koji ne mogu da žive bez četnika i balija
PrtScr / Marko Maka Radić

Ratni zločinac Marko Maka Radić, zapovjednik Prve bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO) iz Bijelog Polja koji će uskoro biti na slobodi jer je Županijski sud Zagreb smanjio njegovu kaznu sa 21 na 12 i po godina zatvora, nije bio poznat samo po užasnim zločinima nad mostarskim Bošnjacima tokom „udruženog zločinačkog poduhvata“ na prostoru tzv. HR Herceg-Bosne.

Autor: F. V.

Njegov fašizam, otvoreno ispoljavanje mržnje prema Srbima i Bošnjacima, Radić je ispoljavao i u godinama nakon rata.

Svjedoči o tome i snimak koji je Hrvatska televizija Mostar prikazala u portanim godinama, i to u Dnevniku koji je u to vrijeme vodio Veselko Čerkez. Radić, dok mu izvjesni svećenik drži mikrofon, zaklinje se da će nastaviti borbu „za našu slobodu“.

„Na tom putu (ka) slobodi, do koje još nismo došli, stoje mnoge prepreke. Dođoše ljudi s kravatama, izvukoše se iz podruma kao nemani i počeše da pljuju na naše grobove, zagrljeni s našim protivnicima. Najgore je što se sve to dešava i među nama Bjelopoljcima. Ima onih koji ne mogu da žive bez četnika i balija. Idu ih posjećivati, čujem skupljaju novac i nose našim ubicama. Drugi se opet bore za FBiH, hoće da žive s muslimanima. Ja bih im poručio da je bolje da se nisu rodili, već što su toliki izrodi i izdajnici“, kazao je Radić.

Na kraju je prisutne pozdravio ustaškim pozravom „Bog i Hrvati“.

Očito je da osobama s ovakvim „kvalifikacijama“ u Hrvatskoj vrata širom otvorena (kao uostalom i drugim zločincima), jer će Radić uskoro moći slobodno da šeta i po Europskoj uniji.

Ratni zločinac Marko Maka Radić, pravosnažno osuđen u BiH na 21 godinu, uskoro bi se mogao naći na slobodi, nakon što je prebačen iz Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru na izdržavanje kazne u Hrvatskoj.

Radić, koji ima dvojno državljanstvo, podnio je molbu za transfer u Hrvatsku, a nakon priznanja presude Suda BiH, Županijski sud u Zagrebu donio je odluku kojom se priznaje i izvršava presuda suda iz naše države. Međutim, njegova kazna je bitno umanjena.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša iz HDZ-a BiH donio je ovu skandaloznu odluku, a očito je unaprijed isplanirano kako da Radić brzo izađe iz zatvorske ćelije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije