Šta se dešava u Gračcu: Postavljen obješen vuk na tablu

0
Radiosarajevo.ba
Šta se dešava u Gračcu: Postavljen obješen vuk na tablu
Facebook / Gračac jutros

Uznemirujući prizor zatekao je danas mnoge na ulazu u Gračac u Hrvatskoj. Naime, na znak obavještenja koji najavljuje ulazak u Gračac neko je objesio tijelo vuka.

Fotografija je objavljena na Facebook stranici Hrvatski krški pašnjaci.

"Jutros su djelatnici PP Gračac po dojavi izišli na teren i na prometnom znaku (ime mjesta) zatekli ubijenu i obješenu divlju životinju. Još se utvrđuje dali je vuk, čagalj ili mješanac. Odmah se išlo u pretres kuća sumnjičeći stočare za ovaj nemili događaj", navodi se u objavi Hrvatskih krških pašnjaka.

Ističu kako stočari žive mirnim i povučenim životom i ovakve scene pretresa su im šokantne.

Dalje navode kako je problem s vukovima postao veliki problem. 

"Apeliramo na državu da zaštiti stočare od učestalih napada vuka na naša stada.Zbog toga trpimo nenadnoknadivu štetu. Ako država dobije pozamašne iznose od EU kako bi se brinula za vuka onda neka to i radi.
Vukovi i poljoprivrednici su prepušteni sami sebi,očito je država od nas digla ruke. Tražimo od države da se poštivaju europski kriteriji o vučjoj populaciji na određenom području. Vuk u Hrvatskoj obitava na 20 000 kilometara kvadratnih, a na 10 000 ovaca je dozvoljeno imati jednog vuka. Na krškim područjima imamo 401 172 ovaca, pa bi po tom omjeru bilo dozvoljeno 40 vučjih jedinki. Sada smo u situaciji da u Gračacu i okolnim selima imamo više od 40 vukova", poručili su iz ovog udruženja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije