Šta se dešava na Jadranu? Snimljen prizor koji je šokirao mnoge

0
Radiosarajevo.ba
Šta se dešava na Jadranu? Snimljen prizor koji je šokirao mnoge
Foto: Regional Express / Životinje na Jadranu

U Istri je zabilježen neobičan prizor. Kako javlja istarski portal Regional Express, morski pas imao je okršaj s tunom u brijunskom akvatoriju. Tom su prizoru svjedočili ribari i surferi.

U ponedjeljak, 9. aprila, u Brijunskom akvatoriju zabilježen neobičan prizor.

Ribari i surferi vjeruju da su svjedočili napadu morskog psa na tunu. Ali, odlučili smo provjeriti mogućnost ove situacije i o kojim vrstama ribe je riječ.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

Za pomoć pri identifikaciji portal Regional Express pitao je dr. sc. Nevena Ivešu koji je rekao da je riba koja skače iz mora najvjerojatnije atlantska plavoperajna tuna.

"Vidi se i jedna peraja koja bi mogla biti od psine goleme (Cetorhinus maximus) koja je nedavno viđena i pored Savudrije. Taj morski pas je planktonivor i zasigurno nije napao tunu nego je moguće da su zajedno hranili na tom mjestu.", objasnio je.

Životinje na Jadranu

Sada je more u punoj produkciji i ima puno sitne plave ribe kojom se obje vrste hrane. S obzirom da fotografija ne otkriva previše detalja, moguće je također da je tuna napadnuta od strane nekog predatorskog morskog psa kao što su mako ili modrulj, ali Neven Iveša objašnjava da se to u ovom slučaju čini manje izgledno, s obzirom na uobičajeni ciklus proizvodnje u sjevernom Jadranu.

"Tune se sada viđaju na sve strane jer se intenzivno hrane kako bi prikupile dovoljno rezervi za period mriješćenja koji uskoro predstoji kada će sve plavoperajne tune napustiti Jadran i krenuti put zapadnog Sredozemlja na mrijest nakon čega će se vratiti. Apsolutno nije rijedak slučaj da se više vrsta zajednički hrani na nekom području što bi i ovdje mogao biti slučaj", zaključio je dr.sc. Neven Iveša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije