Divovske ribe pronađene u Jadranu: Mogu narasti i do osam metara

2
Radiosarajevo.ba
Divovske ribe pronađene u Jadranu: Mogu narasti i do osam metara
Foto: Dubrovački dnevnik / Ilustracija / Jadransko more

Iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo objavili su kako su tokom protekle zime dobili informacije o pronalasku čak četiri primjerka ribe pojas (Regalecus glesne).

Ona je div među ribama, najduža koštunjava riba na svijetu, koja može doseći dužinu od osam metara, a prema nekim izvorima naraste i značajno više. Možemo je pronaći u svim svjetskim morima, pa i u Jadranu.

"Bez obzira na veličinu, zanimljivo je da su susreti s ovom vrstom ribe izuzetno rijetki. To najbolje ocrtava činjenica da je ova riba, prije novijih nalaza, u Jadranu zabilježena samo tri puta, što znači da smo u proteklih nekoliko mjeseci više nego udvostručili broj poznatih nalaza. Pronalazak relativno velikog broja primjeraka zaista je neobičan; u cijelom Sredozemlju do sada je zabilježeno tek 60-ak susreta s ovom vrstom, i to najviše u njegovom zapadnom dijelu", objavili su iz instituta.

Nijemci napravili veliku reportažu iz Sarajeva: Ko će u BiH za koga navijati?

Nijemci napravili veliku reportažu iz Sarajeva: Ko će u BiH za koga navijati?

Riba pojas život provodi u vodenom stupcu gdje se hrani planktonskim organizmima, manjim ribama te glavonošcima. Uglavnom to čini pasivno "lebdeći" u okomitom položaju. Zbog takvog načina života ovu ribu je teško uočiti ronjenjem, te nema ribolovnih alata kojima se lako može uloviti.

Zato su najčešći susreti s njom kada se iz nekog razloga nasuče na obalu. Čak tri nedavno pronađene jedinke nađene su na obali, dok je jedna jedinka u stadiju tranzicijske ličinke snimljena živa. Sredozemni nalazi, kao i naši jadranski, nisu bile ribe blizu svoje maksimalne dužine.

"Ako ste vidjeli nešto slično u moru ili nasukano na obali, slobodno nam dojavite", poručuju iz Instituta, piše Jutarnji

Tijekom protekle zime dobili smo informacije o pronalasku čak četiri primjerka ribe pojas (Regalecus glesne).🐟 🌍Riba...

Posted by Institut za oceanografiju i ribarstvo on Monday, March 4, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije