Šta je masaža strujom tokom koje je preminuo muž Nikoline Pišek?

5
Radiosarajevo.ba
Šta je masaža strujom tokom koje je preminuo muž Nikoline Pišek?
Foto: IG / Vidoje Ristović / Suprug Nikoline Pišek, Vidoje Ristović

Vidoje Ristović (44), suprug poznate hrvatske voditeljice Nikoline Pišek, iznenada je preminuo ovoga vikenda, a prema navodima očevidaca tragedija se dogodila u beogradskom kozmetičkom salonu tokom električne masaže.

Mnogi saloni za uljepšavanje u ponudi imaju neke od metoda stimulacija mišića strujom, koje je još u 18. stoljeću dokazao Luigi Galvani.

U kozmetologiji tretman elektrostimulacije je vrlo popularan - učinkovito se koristi za oblikovanje tijela, korekciju lica, povećanje mišićne mase, jačanje i osposobljavanje mišića i mnoge druge postupke, piše Jutarnji list.

ArcelorMittal Zenica potvrdio: Danas će se trajno ugasiti Koksara u Zenici

ArcelorMittal Zenica potvrdio: Danas će se trajno ugasiti Koksara u Zenici

Glavni efekt elektrostimulacije je jačanje mišićnog tkiva. U isto vrijeme povećava se krvna i limfna cirkulacija, lokalna lipoliza, događaju se pozitivne promjene kod metabolizma lipida i stabilizira se razina hormona.

No mnogi korisnici ne znaju da su kontraindikacije za primjenu tih metoda: srčani stimulator (pacemaker), metalni implantanti, maligni tumori ili sumnja na njihovo postojanje te krvni ugrušci. Problem je što ljudi najčešće niti ne znaju da imaju krvni ugrušak. Potvrdila je to i Matea Ivanić iz Beauty salona Glam Touch.

"Prije tretmana uvijek se korisniku kažu kontraindikacije. Naravno da elektrostimulacija nije preporučljiva za neke dijagnoze. Ali i kod obične masaže rukama može se pokrenuti krvni ugrušak jer masaža se uvijek radi prema srcu", rekla je Ivančić.

Trenutno popularni Body former je elektronski uređaj posebno razvijen za tretiranje fizioloških nakupina u vezivnom tkivu.

To je uređaj sa širokim spektrom djelovanja koji objedinjuje kombinacije rastućih impulsa, ultrapodražajne struje, impulsnu galvanizaciju te interferentne struje.

Električni impulsi podražavaju sve mišićne skupine obuhvaćene strujnim krugom. Ispravno postavljene elektrode na tijelo klijenta te pravilan odabir impulsa već nakon nekoliko tretmana daje uočljive rezultate (manji opseg bokova ili struka, čvršća muskulatura...)

Mišićne kontrakcije potiču se putem elektroda koje se postavljaju na ciljane dijelove tijela. Ako se tijelo prethodno ili nakon elektrostimulacije tretira ima učinke kao i tjelesna aktivnost, ali bez tjelesnog napora.

Uz adekvatan izbor programa, služi kao priprema za intenzivno vježbanje u teretani, odlazak na skijanje ili ostale sportske aktivnosti, zbog čega je posebno omiljen kod muškaraca, ali i kao definiranje mišića kod aktivnih i profesionalnih sportaša. Mišiće stimulira aparat koji putem električnih impulsa izaziva ritmične kontrakcije mišića.

Također sadrži poseban program za ublažavanje bolova i oporavak mišića (upale mišića), ali i program za tretmane protiv ukočenosti i bolova u vratu, ramenima i leđima pa je adekvatna dopuna ili nadomjestak fizikalnoj terapiji.

Suprug Nikoline Pišek, Vidoje Ristović - undefined

Foto: IG / Vidoje Ristović: Suprug Nikoline Pišek, Vidoje Ristović

Kod svakog električnog podražaja, kontrakcijom mišići dobivaju puno širokih impulsa, što znači da se muskulatura uvijek aktivira i deaktivira u istoj dubini.

Bodyformer ima 12 osnovnih memoriranih programa. FAST program za samo 20 minuta može smanjiti obujam trbuha i bokova za 3, pa i 6 cm. Radi na frekvenciji – intenzitetu između 0 – 250 Hz.

Mezoterapija je tretman bez upotrebe igle koji hrani kožu, vraća joj tonus, pegla bore i hrani kožu. Kozmetičari ga reklamiraju kao 'čudesni tretman' i radi se aparativno. Tretman je posve bezbolan i funkcionira na principu elektroporacije koji koristi električnu energiju kako bi proizvod dospio unutar stanica kože.

Radi se s četiri struje. Aktivirajuća, kako samo ime ove struje kaže, ona stimulira metabolizam kože. Hidroforeza, tijekom koje u epidermis ulaze ionizirani aktivni sastojci. Tokom elektroporacije aktivni sastojci prodiru unutar ćelija kože putem vodenih kanala u membrane, a krioterapija vraća napetost i čvrstoću mišića.

Iako se ovdje radi o aparatu u kojem se spominje struja, taj tretman nije bolan. Iako je u prošlosti bilo nepisano pravilo da, što je jača struja, to je bolji efekt, na novijim aparatima važno je kakva struja je prisutna i važno je aparat prilagoditi svakom pojedincu koji je na stolu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije