Šta je američki senator poručio Vučiću o odnosima s Rusijom

1
Radiosarajevo.ba
Šta je američki senator poručio Vučiću o odnosima s Rusijom
Foto: N1 / Šta je američki senator poručio Vučića

Vašington razumije historijske odnose Srbije i Rusije, ali se nada da će Srbija zajedno sa ostalim demokratskim zemljama učestvovati u partnerstvu da se zaustavi 'ničim izazvana invazija' Rusije na Ukrajinu, izjavio je danas u Beogradu američki senator Odbora za vanjske poslove Chris Murphy.

On se s još dvoje američkih senatora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a kako je prenio novinarima važno je da sve demokratske zemlje Evrope pošalju jasnu poruku Rusiji da rat mora da se zaustavi, kao i da je pozovu na odgovornost.

Murphy je rekao da je cilj njihovog dolaska u Beograd da se potvrde bilateralni odnosi Srbije i SAD za koje kaže da su veoma važni, piše Blic.

Užas u Zenici: Maloljetnica silovana u parku

Užas u Zenici: Maloljetnica silovana u parku

Kako je prenio novinarima u Ambasadi SAD, na sastanku s Vučićem senatori su izrazili nadu da će ekonomski i politički odnosi dve zemlje biti još jači.

"Prenijeli smo i shvatanje o važnom trenutku u kojem se svijet suočava sa invazijom Rusije na Ukrajinu i grubom kršenju normi i nadamo se da ćemo svi učestvovati u partnerstvu kako bi ovu ničim izazvanu invaziju Moskve zaustavili", rekao je Murphy.

Senatorka Jim Schein je izrazila nadu da će sve demokratske zemlje Evrope biti zajedno u suprotstavljanju onome što se dešava u, kako je rekla, ničim izazvanom ratu u Ukrajini.

Schein je rekla da je jedna od tema sastanka bila i sankcije Rusiji, te da će Srbija i SAD o tome nastaviti da razgovaraju.

Senatori su nagasili da Srbija ako sebe vidi na evropskom putu politiku mora da uskladi sa EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije