Šta izbjegavati u Hrvatskoj: Ne pominjite rat i i ne poredite ih sa BiH i Srbijom

Radiosarajevo.ba
Šta izbjegavati u Hrvatskoj: Ne pominjite rat i i ne poredite ih sa BiH i Srbijom
Kako je poslovati sa Hrvatima i poslovati u Hrvatskoj?

Bavarska i austrijska trgovinska komora za svoje su preduzetnike pripremile savjete kako se ponašati i šta ih čeka ako se odluče da investiraju ili izvoze u Hrvatsku

Hrvati su, kažu Austrijanci i Nijemci, jako ponosni na svoju zemlju pa svoje preduzetnike savjetuju da s hrvatskim poslovnim partnerima razgovaraju o prirodnim ljepotama zemlje, pogotovo jadranske obale.

Savetuju ih i da izbjegavaju političke rasprave o Domovinskom ratu, kao i da Hrvatsku ne porede sa Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, jer Hrvati ne vole da ih se smatra dijelom Balkana nego centralne Evrope.

 

Ističe se loše obrazovanje, troma administracija, za preduzetnike nepovoljni zakoni o radu i predugi procesi na sudovima. Iz austrijske privredne komore danas ipak kažu da se situacija popravlja.

Uz kritike Austrijanci i Nijemci i hvale. Ističu da se u poslovnim krugovima sa dosta ljudi može komunicirati na engleskom, njemačkom i italijanskom te da su hrvatski radnici kvalitetni i motivirani, javlja Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije