Srbijansko obrazovanje: Cecini i Bajagini stihovi u udžbenicima za peti razred

Radiosarajevo.ba
Srbijansko obrazovanje: Cecini i Bajagini stihovi u udžbenicima za peti razred
FOTO: Facebook / Svetlana Ražnatović Ceca
Stihovi srbijanske pjevačice u udžbeniku srpskog jezika za peti razred osnovne škole u Srbiji izazvali su salvu reakcija u cijeloj regiji zbog, kako su kritičari naveli, ubacivanja stihova folk muzike u udžbenike.

Ipak, Ceca nije jedina koja se od slavnih našla u udžbenicima, pa tako o padežu vokativu učenici uče kroz stihove Riblje Čorbe, Bajage, Zdravka Čolića, Alekse Šantića i Branka Radičevića. Navodi se kako je cilj autora bio naučiti padež vokativ, odnosno u pjesmama pronaći koje se to imenice dekliniraju kroz ovaj padež.

 Kako navodi srbijanski medij Puls Online, se češći je slučaj u posljednjih nekoliko godina da se na stranicama udžbenika za osnovnu školu pronađu primjeri koji su u vezi sa savremenim javnim ličnostima. To se, navodno, čini kako bi se učenicima gradivo što više približilo.

"Sećaš li se, lepi grome moj, nekada je tlo pod nama pucalo!", navodi se Cecin stih kao primer u jednom od zadataka.

Mišljenja su svakako podijeljena. Dok jedni smatraju da stihovi popularne muzike ne bi trebalo da se nađu u školskim udžbenicima, drugi podržavaju ovaj vid približavanja gradiva đacima osnovnoškolskog uzrasta. Mnogima je posebno zasmetalo to što je riječ o udovici ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana.

"Pa sad baš taj stih, ima ljepših. Zar ne?", našalila se pjevačica na sve ove komentare.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije