Drama u Tivtu: Avion iz Moskve nestao s radara, u kabini se čuo vrisak putnika

J. M.
Drama u Tivtu: Avion iz Moskve nestao s radara, u kabini se čuo vrisak putnika
Printscreen/wiki / Snimak iz aviona u kojem su bile članice grupe Serebro
Avion ruske kompanije S7, koji je u subotu letio iz Moskve za Tivat, zamalo se srušio u Crnoj Gori.

Drama je počela kada je posada otkrila da se nisu uvukla zakrilca nakon polijetanja iz Moskve.

Zakrilca su površine za povećanje uzgona koje mijenjaju ukupan uzgon krila povećanjem zakrivljenosti profila, a ponekad i povećanjem površine krila. Osim povećanja uzgona, zakrilca također povećavaju i aerodinamički otpor što omogućava sigurno slijetanje. 

U avionu su bile članice poznate ruske ženske muzičke grupe Serebro (Srebro) koja je 2007. godine osvojila treće mjesto na Eurosongu.

"Odmah nakon polijetanja nisu zatvorena zakrilca aviona i mogli smo se srušiti. Naš avion je skoro sat vremena nestao sa radara i niko nije znao gdje smo. Prije sletanja, kružili smo više od sat vremena", napisala je pjevačica Olga Seryabkina na Instagramu.

Ovo su potvrdili predstavnici kompanije, objasnivši da je avion zaista sat vremena kružio iznad Crne Gore.

"Imajući u vidu vjetar, dužinu piste i geografsku lokaciju aerodroma Tivat, pilot aviona odlučio je da obavi slijetanje na aerodromu u Podgorici", objasnio je predstavnik aviokompanije.

Na internetu se pojavio dramatični snimak na kojem posada priprema preplašene putnike na slijetanje dok se u pozadini čuje vrisak. Nakon slijetanja kabinom se prolomio aplauz.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije