Srbijanski pasoš dobilo 2.200 stranaca, među njima i poznate ličnosti

Radiosarajevo.ba
Srbijanski pasoš dobilo 2.200 stranaca, među njima i poznate ličnosti
Srbijanski pasoš u posljednjih pet godina tražilo je 2.200 ljudi. Prema pisanju Večernjeg lista državljanstvo Srbije traži se uglavnom zbog sklapanja brakova s građanima Srbije, ali nisu rijetki ni oni koji pasoš traže zbog školovanja ili posla.

"Zakonom o državljanstvu Republike Srbije predviđeno je da se državljanstvo naše zemlje stiče poreklom, rođenjem, prijemom i po međunarodnim ugovorima", saopćeno je iz MUP-a Srbije.

Da bi stranac dobio državljanstvo Srbije potrebno je da najmanje tri godine ima prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije, otpust iz stranog državljanstva, te potpisanu izjavu da Srbiju smatra svojom državom.

Neki ipak dođu nešto lakše do svog pasoša, a među njima su većinom poznate ličnosti. Tako je Srbija pasoš dala britanskom glumcu Ralphu Finnesu, kao i hollywoodskoj zvijezdi Stevenu Segalu. Pasoš Srbije dobio je i fudbaler Kleo, kao i košarkaši Zvezde DeMarcus Nelso i Charles Jenkins. Baletski igrač Sergej Polunjin, kao i ruski džudista Aleksej Nefedov također su dobili pasoš Srbije.

Neki su na pasoš čekali mnogo duže, poput reditelja dječijih emisija na RTS-u, Timothyja Johna Byforda, koji je ja na pasoš čekao 33 godine, iako je sve vrijeme živio u Beogradu sa suprugom iz Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije