Srbijanski mediji: Šokirat ćete se kad izguglate ime Aleksandar Vučić

0
Radiosarajevo.ba
Srbijanski mediji: Šokirat ćete se kad izguglate ime Aleksandar Vučić
Printscreen / Vučić na konferenciji za medije

U augustu prošle godine, kompanija Twitter je uvela oznake za režimske medije u Srbiji koji imaju naloge na ovoj društvenoj mreži. Označavanje medija povezanih sa državom u praksi ima za posljedicu da Twitter ne preporučuje njihove naloge ljudima niti pojačava domet njihovih tweetova. Sada je istim putem, po svemu sudeći, pošao i Google.

Oznaka "medij koji sarađuje sa Vladom Srbije" koju je uveo Twitter, ima za cilj da korisnicima "omogući dodatni kontekst u vezi sa nalozima koje kontrolišu određeni zvanični predstavnici vlada, medijske kuće povezane sa državom i pojedinci koji blisko sarađuju sa tim entitetima", rečeno je u obrazloženju Twittera.

Mediji povezani sa državom definisani su kao "mediji u kojima država vrši kontrolu nad uređivačkim sadržajem kroz finansijska sredstva, direktne ili indirektne političke pritiske i/ili kontrolu nad proizvodnjom i distribucijom (sadržaja)".

Akademik Esad Duraković: Besjeda s dušom Sidranovom

Akademik Esad Duraković: Besjeda s dušom Sidranovom

Izgleda da je istim putem krenula i kompanija Google, čiji internet pretraživač je najpopularniji i najkorišćeniji od strane korisnika interneta. Naime, kada pokušate da izguglate ime Aleksandra Vučića, na prve dvije stranice uopšte nema režimskih medija, piše Direktno

Sve se ovo dešava kao posljedica mnoštva lažnih vijesti i dezinformacija koje mediji pod kontrolom naprednjačkog lidera plasiraju o njemu. Google je smanjio domet vijesti na internetu o Aleksandru Vučiću, pa se na prvoj stranici pretrage mogu naći njegovi Instagram, Twitter i Facebook nalozi, zatim njegova biografija na Wikipediji, sajt Predsjedništva Srbije, te vijesti o njemu sa "Danas" i "Istinomera". Dok su na drugoj strani vijesti sa N1.

Već godinama unazad brojne organizacije civilnog društva ukazuju na drastičan pad sloboda medija u Srbiji, sve veću pojavu cenzure i autocenzure, plasiranje lažnih ili poluistinitih vijesti, kao i na bezbijednost novinara.

"Stanje u medijima i govor mržnje u Srbiji najgori je u poređenju sa svim zemljama Balkana", konstatovano je iz organizacije Reporteri bez granica.

Google je prepoznao praksu režimskih medija u Srbiji koji nisu na strani istinitog i pravovremenog izvještavanja, već u službi političkih interesa jednog čovjeka. O tome svjedoče brojni naslovi sa njihovih sajtova kojima se obmanjuje javnost i vrši propaganda za čovjeka koji je prigrabio apsolutnu vlast, piše isti izvor. 

Googlanje imena Aleksandra Vučića - undefined

Foto: Screenshot/Direktno.rs: Googlanje imena Aleksandra Vučića

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije