Srbijanski mediji o povezanosti Velje Nevolje i političara iz RS-a

1
Radiosarajevo.ba
Srbijanski mediji o povezanosti Velje Nevolje i političara iz RS-a
Kurir / Velja Nevolja: Teške optužbe

Posljednjih nedjelja Srbija i region se tresu zbog hapšenja Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, a uskoro bi se moglo zatresti i bh. entitetu RS-u, piše Blic.rs. Brojni krakovi kriminalne organizacije proširili su se i sa druge strane Drine.

Izvor iz bezbjednosnih agencija objašnjava da već danima traje saradnja sa istražiocima iz Srbije i da su do sada brojne provjere urađene na području BiH.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a su rekli da oni nisu uključeni u ovu istragu, ali sagovornici Blica tvrde da za sada sva saradnja i provjere idu preko SIPA.

"Neki od tih prvoosumnjičenih u ovom predmetu su rodom iz BiH, pa je i to proveravano, kao i to kakve poslove imaju u Republici Srpskoj, te ko su im mogući saradnici", otkriva izvor.

Izvor Blica uključen u kompletnu istragu pojasnio je da su tokom istrage istražioci došli do saznanja da je kriminalni klan koji se okupljao oko Velje Nevolje vremenom sve više posla prebacivao i na teritoriju RS-a.

Sistem djelovanja bio je skoro identičan, vezu i podršku su im pružali političari koji kotiraju veoma visoko u vlasti, ali leđa su im čuvali i pojedinci iz MUP RS-a.

"Ono što je prvo zapalo za oko istražiocima, jesu česti boravci članova "kavačkog klana" u RS-u. Regija Istočnog Sarajeva i Zvornika, označane su kao centar okupljanja i investicija ovih krimogenih osoba", pojasnio je izvor iz istrage.

Prema ekskluzivnim informacijama srbijanskog Blica, inspektori su pratili tragove novca koji su ih doveli do informacija da su ovi surovi kriminalci pare ulagali u zemlju na atraktivnim lokacijama u istočnom djelu RS-a.

Tokom istrage isplivala su i određena imena funkcionera iz RS-a, a koji su označeni kao ključni ljudi klana za ove prostore. Ovde se posebno ističu dva imena.

"Prvi je bizmismen iz Zvornika, vlasnik firme koja se bavi sa više različitih poslova, a u žižu javnosti je dolazio zbog učešća u kupovini državnih nekretnina. Kada je u pitanju politička logistika, prema informacijma do koje je došla istraga, pojavilo se ime visokorangiranog člana DEMOS iz istočnog dela RS-a, a koji je ujedno i direktor državne firme u tom delu ", istakao je izvor Blica.

Sumnja se da je novac koji je stečen kriminalnim radnjama ulagan u carstvo koje je pomenuti političar izgradio u Republici Srpskoj.

Upravo zbog članstva u stranci, koja se nalazi u vladajućoj koaliciji, smatrali su da su zaštićeni i da se istraga neće širiti na njih.

"Istraga je ustanovila i da je sistem funkcionisao kao i u Srbiji. Na platnom spisku su bili i neki fukncioneri MUP, ali i pojedini ministri u Vladi RS-a", pojašnjava pomenuti izvor Blica.

Više o ovoj temi čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije