Srbijanski mediji: Britanski špijuni iz centra u Sarajevu pokrivaju region!?

Radiosarajevo.ba
Srbijanski mediji: Britanski špijuni iz centra u Sarajevu pokrivaju region!?
FOTO: Arhiv / List navodi da su britanci instalirali logističko-obavještajni centar u Sarajevu

Na snimku sa ruskim vojnim obavještajcem bio je potpukovnik Vojske Srbije Z.K. i srbijanske bezbjednosne službe provjeravaju da li je on za novac odavao povjerljive podatke, pišu srbijanski mediji. 

Kako pišu Novosti, prenosi Tanjug, provjeravaju se i saznanja da je u cijeli slučaj osim Rusa Georgija Klebana i Z.K. upleteno više osoba.

Prema pisanju Novosti, ovaj snimak iz Zemuna od prošle godine nije jedini snimak na kome je potpukovnik akter.

U središtu delikatne obavještajno-političke igre je bivši zamjenik vojnog atašea ruske ambasade u Beogradu, pukovnik Georgij Kleban i pomenuti Z.K. Na snimku koji je osvanuo na You Tubeu, zabilježen je susret ruskog agenta i njegove "srpske veze", razmjena kesa i primopredaja koverte sa novcem.

Iza kontroverznog video klipa odmah po objavljivanju stao je i bugarski nezavisni novinar Hristo Grozev, na Zapadu poznat kao "borac za istinu o štetnom ruskom obavještajnom djelovanju", koji je dao i dublje pojašnjenje susreta sa snimka.

Poseban začin ovom slučaju, pored biografije proameričkog bugarskog novinara, daje i saznanje da je snimak pustila u javnost rumunska obavještajna služba, koja važi za jednu od evropskih ispostava američkih obavještajaca, pišu Novosti.

To je dovoljno za sumnju da je afera potekla sa Zapada, a da se njome "puca" na saradnju, odbrambenu prije svega, Rusije i Srbije, kao i vojnu neutralnost Srbije, navodi list.

Aktivnost stranih službi u Srbiji, ali i u čitavom regionu, povećana je već duže od godinu dana, a spekuliše se da je u Srbiji aktivno najmanje 200 obavještajaca. Potom Novosti tvrde da je među najaktivnijim službama na ovim prostorima britanski MI6, čije je djelovanje uglavnom usmjereno na "suzbijanje malignog uticaja Rusije" na Balkanu.

A onda su, bez ikakvih dokaza i argumenata, Novosti ponovo stavile Sarajevo u centar priče. Naime, tvrdi ovaj srbijanski list, Britanci su "instalirali logističko-obavještajni centar u Sarajevu iz kojeg pokrivaju region, a reaktivirana su i dva njihova obavještajna centra u Beogradu"?!

"Dodatna motivacija Britancima da utvrde obavještajne pozicije u ovom podneblju jeste i to što bi politički uticaj mogao da im se smanji zbog izlaska iz EU. Britanska obavještajna služba ima tijesne veze sa obavještajnom agencijom BiH, što je dospjelo u javnost nakon izbijanja afere sa prisluškivanjem Milorada Dodika, ali preko njega i ključnih ljudi Srbije, uključujući predsjednika Aleksandra Vučića", navodi se dalje u tekstu. 

Osim na pitanje odnosa prema Moskvi i Zapadu i pokušaja da se Srbija privuče na jednu od ove dvije strane, interesovanje stranih agenata usmjereno je i na rješavanje problema Kosovo, napominje list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije