Srbijanski ljekar želi da prvi u svijetu pacijentu presadi penis

Radiosarajevo.ba
Srbijanski ljekar želi da prvi u svijetu pacijentu presadi penis

Uradio je više od 1.300 operacija promjene pola, obavio prvu transplataciju materice kod jednojajčanih blizanakinja u svetu, a za sljedeću godinu sprema nešto što do sada niko nije uradio - presađivanje penisa.

Iza svega ovog stoji prof. dr Miroslav Đorđević, svjetski priznati hirurg u oblasti transrodne medicine i urolog Dječje univerzitetske klinike u Tiršovoj, kome je zbog izuzetnih naučnih dostignuća Amerika dodijelila i specijalnu vizu i širom otvorila vrata u jednoj od najbogatijih tamošnjih klinika, piše Blic.

Ovaj srbijanski stručnjak bio je i dio tima koji je u Beogradu uradio transplataciju materice, što je bilo 13. presađivanje materice u Europi, ali je ovo prvo presađivanje koje je urađeno među jednojajčnim bliazncima.

Ipak, on smatra da će kruna njegove karijere biti transplatacija penisa, za šta se priprema duže od dvie godine. Do sada takva operacija nije izvedena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije