Srbija: Zaposleni optužuju Natašu Kandić za mobing

1
Radiosarajevo.ba
Srbija: Zaposleni optužuju Natašu Kandić za mobing
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Nataša Kandić

Zlostavljanje zaposlenih u Fondu za humanitarno pravo primjer je sistematskog kršenja prava u okviru organizacije koja se bavi upravo zaštitom ljudskih prava, navodi se u saopštenju Sindikat radnika i radnica zadužbina, fondacija i udruženja građana Srbije koji je u procesu formiranja.

Koliko god se nekome sa strane činilio da je rad u organizacijama civilnog društva idiličan, griješi. Niti su plate iznad prosjeka, niti je svaka nevladina organizacija idealan poslodavac, piše portal Vreme

U toku je formiranje Sindikat radnika i radnica zadužbina, fondacija i udruženja građana, a prvo saopštenje objavili su povodom dešavanja u Fondu za humanitarno pravo, čija je osnivačica Nataša Kandić.

Preminuo je Velibor Džarovski, kontroverzni 'kralj fudbala' bivše Jugoslavije

Preminuo je Velibor Džarovski, kontroverzni 'kralj fudbala' bivše Jugoslavije

Saopštenje su izdali, kako su naveli, povodom "zlostavljanja na radu i drugih kršenja zakona" u Fondu za humanitarno pravo (FHP). Navode i da sindikalno organizovani zaposleni FHP ovim saopštenjem žele da skrenu pažnju javnosti na nezakonite postupke osnivačice FHP Nataše Kandić.

Nataša Kandić bez komentara

Sama Nataša Kandić nije željela da komentariše tvrdnje zaposlenih u organizaciji koju je osnovala. Za portal “Vreme” kaže da ne može da komentariše nešto što niko imenom i prezimenom nije potpisao. Na naše pitanje da li će to učiniti ako neko javno istupi, odgovorila je: “Razmislit ću”.

S druge strane, neki od zaposlenih u Fondu za humanitarno pravo sa kojima je portal “Vreme” razgovarao rekli su nam da još ne žele da izlaze pojedinačno pod imenom i prezimenom, jer Nataša Kandić i dalje dolazi u prostorije Fonda, te na taj način žele sebe da zaštite od novih šikaniranja.

“Mislimo da je to njena taktika i zato je naša odluka da za sada istupamo zajedno, kao sindikat”, rekao nam je jedan od sagovrnika.

Portalu Vreme su već godinu dana poznate optužbe protiv Nataše Kandić – izvori su navodili da su neke od zaposlenih u FHP trpjele "ozbiljne psihičke posjledice" zbog njenog "šikaniranja". No, u strahu od posljedica, čekali su pravi trenutak i da ih se skupi dovoljno, kako bi istupili u javnost.

Za šta optužuju Kandić    

U saopštenju se navodi da su se 14 zaposlenih i jedna bivša zaposlena, koja je bila u radnom odnosu do januara ove godine, pisanim putem izjasnilo o zlostavljanju/mobingu koji su doživjeli od Nataše Kandić.

Predsjednik Upravnog odbora je imenovao Posebnu tročlanu komisiju UO koja je utvrdila: loše postupanje prema zaposlenima (maltretiranje i upotreba uvredljivog jezika), loše upravljanje projektom REKOM (neispunjavanje ciljeva i rokova, česte promjene metodologije, nemogućnost zadržavanja i motivacije već obučenog osoblja), te zloupotrebu ovlaštenja za kontrolu pristupa i korištenja dokumentacije u bazi podataka.

Zbog svega navedenog, 26. februara 2023. godine UO FHP je savetovao izvršnoj direktorki FHP Ivani Žanić da ugovor Nataši Kandić kao koordinatorki projekta REKOM, koji je isticao 28. februara 2023, ne bude produžen.

Takođe se navodi da se Nataša Kandić od  15. maja i fizički vratila u prostorije FHP, potpuno zanemarujući prijave koje su protiv nje podnesene, izazivajući na taj način "novi stres kod većeg dijela zaposlenih". 

“Cjelokupna situacija dodatno je poremetila proces rada u FHP, a neki od zaposlenih koji su u prethodnom periodu bili izloženi mobingu od strane Nataše Kandić su zbog osjećaja anksioznosti izazvane njenim povratkom i nemogućnosti da normalno rade otvorili bolovanje. Od 15. maja do danas, osmoro zaposlenih je podnijelo zahtjeve za zaštitu od zlostavljanja na radu”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je Nataša Kandić nezakonito imenovala novi Upravni odbora, što je potvrdila i “Agencija za privredne registre koja je odbacila registracionu prijavu UO koji je imenovala Nataša Kandić i odluku o izboru direktora, jer su grubo prekršene odredbe Statuta FHP kao i druge zakonske odredbe”.

Navodi se i da je zlostavljanje zaposlenih u FHP primjer "sistematskog kršenja prava u okviru organizacije koja se bavi upravo zaštitom ljudskih prava".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije