Nataša Kandić o „Škorpionima“ u Srebrenici: "Uznemireni smo"

2
Radiosarajevo.ba
Nataša Kandić o „Škorpionima“ u Srebrenici: "Uznemireni smo"
Foto: Arhiv / Nataša Kandić i Škorpioni

Informacija da je pripadnik zloglasne jedinice “Škorpioni”, osuđivan za ratne zločine na Kosovu, bio je VIP gost na obilježavanju Dana Opštine Srebrenica.

Sjedio je u prvom redu, kada je 11. marta ove godine u velikoj sali Doma kulture u Srebrenici svečano obilježen Dan Opštine u kojoj je počinjen genocid nad Bošnjacima, izazvao je, razumljivo, ogorčenost, i to ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u regiji.

Kao što je poznato, upravo su „Škorpioni“ jula 1995. godine bili jedna od jedinica čiji su pripadnici, pred kamerama, ubijali zarobljene Srebreničane! Uznemirenost je time veće jer je otkriveno da su u istoj sali bile i majke Srebrenice!

Generali BiH: U ratu smo bili na strani zapadnih vrijednosti, tako smo i danas za EU i NATO

Generali BiH: U ratu smo bili na strani zapadnih vrijednosti, tako smo i danas za EU i NATO

Ključna osoba koja pomogla da javnost u regiji i svijetu vidi snimak strijeljanja vezanih srebreničkih dječaka i mladića bila je Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo iz Beograda.

Kandić je digla glas i nakon najnovijih saznanja o boravku „Škorpiona“ u Srebrenici.

„Zločini "Škorpiona" u Srebrenici i Podujevu su uznemirili javnost Srbije. Snimak streljanja zarobljenih civila je pridobio javnost za žrtve. I tada je vlast, juni 2005. zaštitila Miloševićevu Srbiju umjesto žrtve - lažima da su „Škorpioni“ kriminalna grupa koja nema veze sa državom“, napisala je Kandić.

Prema pisanju portala Istraga.ba, “Škorpion” koji je bio na obilježavanju Dana opštine Srebrenica se zove Saša Cvjetan.

Šesnaest godina je proveo u zatvorima u Srbiji, prije nego što je 22. marta 2018. godine pušten na uslovnu slobodu. Bio je osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad albanskim civilima u Podujevu, počinjenog u martu 1999. godine.

Proglašen je krivim za ubistvo 14 albanskih civila, žena i djece, članova porodice Bogujevci.

Činjenica da je ova osoba prisustvovala svečanosti povodom Dana Opštine Srebrenica još je jedan u nizu sramnih skandala načelnika Mladena Grujičića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije