Dok Srbija prednjači po broju ličnog naoružanja u Evropi: Gdje je BiH?

3
Radiosarajevo.ba
Dok Srbija prednjači po broju ličnog naoružanja u Evropi: Gdje je BiH?
Foto: PU Doboj / Oružje /Ilustracija

Sjedinjene Američke Države su prve u svijetu po broju ličnog vatrenog naoružanja, sa čak 120,5 komada oružja na stotinu stanovnika, navodi se u izvještaju nezavisne organizacije "World population review" sa sjedištem u SAD-u za 2021. godinu, dok su Srbija i Crna Gora u vrhu te liste.

U rukama civila u SAD-u je gotovo 394 miliona komada oružja legalno prijavljenog, što znači da je više oružja nego ljudi, jer prema podacima WPR-a, populacija SAD-a broji gotovo 333 miliona stanovnika, prenosi Tanjug, piše Al Jazeera Balkans.

Na stranici organizacije se navodi da mnogi građani u SAD-u nemaju oružje, dok, s druge strane, mnogi posjeduju više komada.

Prema podacima te organizacije, od evropskih zemalja najviše prijavljenog oružja po stanovniku imaju Srbija i Crna Gora, koje su na listi WPR-a podijelile peto i šesto mjesto, sa 39,1 komada ličnog naoružanja na 100 stanovnika.

Na drugom mjestu te liste, poslije SAD-a su Foklandski otoci sa 62,1 komada oružja na 100 stanovnika, na trećem mjestu je Jemen sa 52,8 komada naoružanja, a na četvrtoj poziciji je Nova Kaledonija (42,5 komada).

Sedmo i osmo mjesto dijele Urugvaj i Kanada sa po 34,7 komada oružja, na 9. poziciji je Kipar (34), a na desetoj Finska (32,4 komada).

Bosna i Hercegovina je na 13. mjestu sa 31,2 komada civilnog naoružanja na 100 stanovnika.

Kada se pogleda ukupan broj komada oružja, može se vidjeti da stanovnici Srbije imaju 2.719.000 komada oružja, Crne Gore 245 hiljada, a u BiH taj broj iznosi 1.185.000.

Ovi podaci odnose se samo na oružje koje je uredno prijavljeno nadležnim institucijama, dok se broj onog neprijavljenog tj. ilegalnog ne može sa sigurnošću utvrditi, jer o njemu ne postoji nikakva zvanična evidencija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije