Srbija povukla osoblje iz svoje ambasade u Skoplju

Radiosarajevo.ba
Srbija povukla osoblje iz svoje ambasade u Skoplju
Svi zaposleni u Ambasadi Srbije u Skoplju povučeni su na hitne konsultacije u Beograd.

Kako je potvrđeno za RTS u toku dana očekuje se i zvanično saopćenje ovakve odluke. Vijest o povlačenju srpskih diplomata sinoć je javila makedonska Televizija Telma koja se pozvala na na izvore u Ministarstvu vanjskih poslova Makedonije.

I Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije saopćilo je da je dobilo notu od Ambasade Srbije u Skoplju kojom su obaviješteni da je osoblje Ambasade pozvano na konsultacije u Beograd, javio je Tanjug.

 "Ministarstvo vanjskih poslova nije upoznato sa razlozima ove odluke i stoga uspostavlja komunikaciju sa Ministarstvom Srbije. U skladu sa relevantnim odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima institucije Republike Makedonije preuzimaju mjere za zaštitu sigurnosti i integriteta Ambasade Srbije u Skoplju", navodi se u saopćenju makedonskog Ministarstva.

Prema informacijama Televizije Telma, srpska ambasada je, pozivajući se na Ženevsku konvenciju, zamolila makedonske vlasti da pojačaju sigurnosti Ambasade Srbije u Skoplju. Reporter te televizije naveo je da su svi prozori na ambasadi zamračeni, da se ispred zgrade ne dešava ništa neobično i da nema pojačanog policijskog prisustva.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije