Ubijen balkanski šef trgovine bijelim robljem

Radiosarajevo.ba
Ubijen balkanski šef trgovine bijelim robljem
Arhiva/Ilustracija / Uhapšene tri osobe u vezi sa ubistvom tročlane porodice u Debru
Dilaver Bojku, poznat i po nadimnu Leku, ubijen je ispred svoje kafane u Strugi, javljaju makedonski mediji.

Bojku je važio za kljunog igrača u trgovini bijelim robljem iz zemalja bivšeg SSSR-a i Balkana u zapadnu Evropu. Bojku je, kako navode makedonski mediji, ubijen metkom u glavu ispred svoje kafane u Strugi.  Dilaver Bojku je bio šef mreže kriminalaca koja se bavila trgovinom bijelim robljem, a nekadašnji američki ambasador u Makedoniji, Lorens Batler ga je prozvao "najpoznatijim državljaninom Makedonije".

Američki Federalni istražni biro i Intrpol bili su uključeni u istrage njegovih "poslova", koje je vodio iz struškog sela Velešta, u kojem su, do 2006. godine održavane "aukcije" dhevojaka koje su otimane ili na prevaru regrutovane na Balkanu i državama bivšeg SSSR-a.

Bojku je nekoliko puta hapšen u Makedoniji, a 2002. godine pobhegao je iz zatvora u Strugi. Nedugo zatim uhapšen je u Crnoj Gori i kasnije vraćen u Makedoniju. Makedonska policija procjenjiva

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije