Srbija: Osnovci u školi skandirali "Ubij, zakolji...". Nastavnica tražila da se razgovara s djecom

16
Radiosarajevo.ba
Srbija: Osnovci u školi skandirali "Ubij, zakolji...". Nastavnica tražila da se razgovara s djecom

Dobro večer. Molim roditelje dječaka da porazgovaraju sa svojom djecom o današnjem ponašanju u svlačionici poslije časa fizičkog. Pjevanje pjesme "Ubij, zakolji da Šiptar ne postoji" je u školi najstrože zabranjeno.

"Razumijem da vjerovatno ni ne znaju šta to znači, ali ih to ne opravdava", ovo je prije nekoliko dana na viber grupi roditelja napisala nastavnica iz jedne novosadske osnovne škole, dodajući da su neki đaci odmah "priznali i rekli da su pogriješili sa tim pjevanjem", dok su drugi negirali da su u tome učestvovali.

"Svako od njih najbolje zna da li je pjevao ili ne. Oni su još uvijek djeca, takve teme nisu za njih i zajednički nam je zadatak da ih učimo i vaspitavamo, da objasnimo zašto je nešto loše i da toga oni budu svjesni", napisla je nastavnica roditeljima.

Otkrivamo šta su policajci večeras radili u centru Sarajeva

Otkrivamo šta su policajci večeras radili u centru Sarajeva

Islamofobni komentari i poruke mržnje osvanuli u Dubrovniku, stižu osude

Islamofobni komentari i poruke mržnje osvanuli u Dubrovniku, stižu osude

Ova nastavnica je samo jedna od mnogobrojnih u Srbiji koja se sa ovakvim situacijama u školi i školskom dvorištu susreće sve češće.

"Ona je odreagovala i takvih je nadamo se većina, ali ima i onih koji preko toga pređu, baš kao što uradi i većina građana kad na ulici prođe pored grupe huligana koji uzvikuju ovakve ili slične uzvike koji se smatraju krivičnim djelom izazivanja rasne, nacionalne, vjerske ili druge mržnje i netrpeljivosti ukoliko ih skandira osoba starija od 18 godina", piše N1 Srbija.

Ono što je proteklog vikenda mladima u Srbiji, ali i širom regije između ostalog ponuđeno je i kako selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi psuje "šiptarsku" majku, a navijači reprezentacije Srbije u Beču, kako se moglo vidjeti na društvenim mrežama, skandiraju isto što i dječaci poslije fizičkog u svlačionici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije