Srbija od 1. juna otvara granicu sa četiri zemlje

Radiosarajevo.ba
Srbija od 1. juna otvara granicu sa četiri zemlje
Foto: GPBiH / GP Karakaj

Srbija će 1. juna u potpunosti otvoriti granice za protok ljudi sa četiri zemlje iz okruženja, objavili su beogradski medij. Od početka narednog mjeseca biće otvorene granice sa Sjevernom Makedonijom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom.

Večernje novosti su objavile da će prilikom prelaska granice biti obavezan brzi test na koronavirus, ili dvije nedelje izolacije.

Blic navodi da je ovakva odluka donijeta jer nijedna od četiri navedene zemlje nije bila žarište koronavirusa, a prije svega zbog studenata iz RS-a i Crne Gore.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović rekao je za RTS da se traži rješenje koje bi relaksiralo i olakšalo mogućnost ulaska u Srbiju sa testovima iz referentnih ustanova koji bi omogućili ljudima da uđu u zemlju i da ne idu u samoizolaciju.

On je podsjetio da nijedna zemlja u toku pandemije koronavirusa, pa tako ni Srbija, ne može samostalno da donosi odluku o otvaranju granica.

"Svaka odluka koja se donese mora biti usaglašena sa susjednim zemljama preko čijih granica se prelazi", rekao je Odalović.

Granice Srbije zatvorene su od 15. marta kada je i uvedeno vanredno stanje zbog koronavirusa. U zemlju su mogli da uđu državljani Srbije koji se vraćali iz inostranstva, kao i diplomate i strani državljani sa boravišnom dozvolom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije