Srbija bruji o iskazu Velje Nevolje: ‘Šef Vučić mi je tražio razne usluge‘

8
Radiosarajevo.ba
Srbija bruji o iskazu Velje Nevolje: ‘Šef Vučić mi je tražio razne usluge‘
Printscreen / Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja

Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja, šef kriminalne grupe osumnjičen za više brutalnih ubistava, na saslušanju u tužiteljstvu prije dvije sedmice negirao je da je ubica, ali je govorio o svom navodnom odnosu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i drugim ljudima iz vrha Srpske napredne stranke, piše portal KRIK u velikom istraživačkom tekstu koji potpisuje novinarka Milica Vojinović.

Kako je ispričao, Vučić i njegovi suradnici tražili su od njega više usluga – da kontrolira da se na Partizanovim tribinama ne skandira protiv predsjednika, da zastrašuje one koji su organizirali proteste protiv vlasti, osigura mir na Paradi ponosa, ali i da utječe na taksiste da otkažu prosvjede protiv aplikacije za prijevoz „CarGo“, piše u transkriptu Belivukovog saslušanja do kojeg je došao KRIK, neprofitna nevladina organizacija osnovana kako bi se unaprijedilo istraživačko novinarstvo u Srbiji.

Početkom augusta očekuje se da Tužilaštvo za organizirani kriminal podigne optužnicu protiv Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, vođe huligansko-kriminalne grupe „Principi“ koja je radila u okviru crnogorskog kavačkog klana.

Belivuka se sumnjiči da stoji iza pet brutalnih ubistava, jednog mučenja i dilanja droge, a fotografije obezglavljenih i iskasapljenih tijela njegovih žrtva predstavnici vlasti su u više navrata objavljivali u javnosti. Belivukov klan smatra se jednim od najbrutalnijih u regiji.

Za ovu kriminalnu grupu karakteristično je i to da su godinama imali jake kontakte u državi – prije svega u policiji i politici.

Novinari KRIK-a sada su došli do transkripta saslušanja Belivuka u tužilaštvu 5. jula, koje može produbiti ovu priču. On je prvo kratko ispričao da nije kriminalac već „vođa navijača“ i da nije odgovoran za ubistva, otmice i šverc droge, ali nije htio odgovarati na pitanja tužitelja o tome. Samoinicijativno je, međutim, počeo govoriti o odnosima s ljudima iz vlasti.

„Odlučio sam lijepo sve ispričati o mom odnosu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom policije Aleksandrom Vulinom, Vučićevim bratom, prijateljima, kumovima i svim ostalim političarima koji su od nas tražili usluge, a sada se prave da se ne poznajemo i peru ruke od nas“, rekao je Belivuk tužitelju, saznaje Krik.

On je, tokom gotovo polusatnog saslušanja, nabrojao različite usluge koje je navodno činio za Vučića i njegove ljude i naveo je imena članova SNS-a s kojima se viđao. Rekao je da je kontakt s predsjednikom Vučićem održavao najviše preko huligana Aleksandra Vidojevića, poznatijeg kao Aca Rošavi, koji je prijatelj predsjednikova sina, ali i da se s Vučićem navodno nekoliko puta i osobno vidio.

Zaprijetio je i da će u budućnosti ispričati još detalja „ako se određeni ljudi ne opamete.“

Iako je teško procijeniti što je tačno, a što ne od onoga što je Belivuk ispričao, pojedini detalji se poklapaju s onim što se ranije pretpostavljalo – da je njegova grupa imala ulogu u suzbijanju prosvjeda, kao i odnose s ljudima iz vlasti, piše Krik.

U svom iskazu, međutim, Belivuk nije spomenuo sve ljude iz policije i vladajuće stranke za koje su novinari ranije otkrili da su mu bili bliski.

Belivuk je ispričao tužitelju da je član Srpske napredne stranke od 2011. godine.

Objasnio je kako je njegovo hapšenje 2016. godine, zbog sumnji da je sudjelovao u ubistvu u centru Beograda, dovelo do toga da političari izgube kontrolu nad tribinom Partizana. On je kasnije oslobođen u ovom slučaju pod misterioznim okolnostima – pojedini dokazi su kompromitirani, a vještak je iznenada promijenio iskaz.

Belivuk je ispričao da mu je huligan Aleksandar Vidojević, poznatiji kao Aca Rošavi, rekao 2017. godine da će mu on biti veza s predsjednikom Srbije.

„Vidojević mi je rekao da Šef, tako smo zvali Vučića, ima veliki problem na Partizanovoj tribini koji je nastao zbog mog odlaska u pritvor 2016. godine. Da Andrej, brat Aleksandrov, ima kontrolu nad navijačkom grupom ‘Alkatraz’, ali da oni nemaju snage tu ništa učiniti, da kontrolira i dio tribine navijača pod nazivom ‘Kimijevci’, ali da oni samo troše novac i ne doprinose ničemu, a da zapravo nemaju nikakvu kontrolu. Ideja je bila da se napravi nova navijačka frakcija koja će sve to ujediniti da bi situacija bila kao na Zvezdinom stadionu. (…) Mi smo to učinili.”

Više o ovome pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije