Sramotna inicijativa gradonačelnika Beograda: Draža Mihailović na trg, Tito iz Beograda

8
Radiosarajevo.ba
Sramotna inicijativa gradonačelnika Beograda: Draža Mihailović na trg, Tito iz Beograda
Foto: Kolaž / Inicijativa Šapića Draža Mihailović na trgu u Beogradu

Gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić, predložio je postavljanje spomenika Dragoljubu Draži Mihailoviću na beogradskom trgu Terazije.

Šapić je izjavio da bi Mihailović trebao imati spomenik na "dostojanstvenom mjestu u centru grada", konkretno na beogradskom trgu Terazije.

Ovaj prijedlog nije prošao bez protivljenja. Historičar Milovan Pissari, stručnjak za antifašističko naslijeđe, izrazio je sumnju u Šapićeve namjere.

Meteorolog čije prognoze prati cijeli region objavio kakvo nas vrijeme čeka narednih dana

Meteorolog čije prognoze prati cijeli region objavio kakvo nas vrijeme čeka narednih dana

"Zvanična politika negira Mihailovićevu ulogu kao ratnog zločinca i prikazuje ga kao heroja. Međutim, arhivi su puni dokumenata koji svjedoče o njegovim zločinima, uključujući masakre nad civilima u selu Vranić i drugim područjima," rekao je Pissari. On je također naglasio masakre nad Bošnjacima i Hrvatima kao dio Mihailovićevih zločina.

Pored toga, Šapić je iznio ideju o premještanju groba Josipa Broza Tita iz muzeja Jugoslavije, smatrajući da bi to bilo značajno za srpski narod i budućnost zemlje. Ova izjava također nije naišla na podršku. Koalicioni partneri iz Socijalističke partije Srbije i opozicioni odbornici izrazili su protivljenje njegovim prijedlozima.

Branislav Dimitrijević iz Zeleno-lijevog fronta poručuje: "Iako ćemo biti u manjini, nastojaćemo da urazumimo većinu i da spriječimo realizaciju ovakvih prijedloga koji samo doprinose daljoj podjeli u društvu i skupljanju jeftinih političkih poena."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije