Spriječen teroristički napad u Sjevernoj Makedoniji

Radiosarajevo.ba
Spriječen teroristički napad u Sjevernoj Makedoniji
Facebook / Skoplje

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije sprovelo je akciju kako bi spriječilo napad Islamske države u toj zemlji.

Makedonska policija ja akciju sprovela nakon što je razmijenila operativne informacije sa "partnerskom zemljom" o planovima ekstremista za teroristički napad.

"U cilju ometanja terorističkog napada i ostvarivanja preventivne funkcije, Ministarstvo unutrašnjih poslova izradilo je plan mjera i aktivnosti, obezbjeđujćci adekvatne naloge za njihovo sprovođenje.  Nakon primljenih naloga na više lokacija na teritoriji zemlje izvršena su pretraživanja, oduzimanjem predmeta i uredaja povezanih s mogućim napadom. Ministarstvo unutrašnjih poslova nastavlja sa sprovodenjem akcija, mjera i aktivnosti na obezbijeđivanju građana", navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije. 

Ambasada SAD u Skoplju upozorila je večeras da u Sjevernoj Makedoniji postoji povećan rizik od terorističkih napada "inspirisanih ekstremističkom ideologijom". 

"Terorističke organizacije i pojedinci inspirisani ekstremističkom ideologijom namjeravaju da napadaju građane, uključujuči i američke građane na putovanju", navodi se u upozorenju objavljenom na sajtu ambasade SAD (mk.usembassy.gov) u ovoj državi. 

Američki državljani se pozivaju da u Sjevernoj Makedoniji "održavaju visok nivo budnosti", jer se teroristički napadi i drugi sigurnosni incidenti dešavaju bez upozorenja. 

"Teroristi sve češće koriste manje sofisticirane metode, uključujući vozila, pištolje i hladno oružje, i usmjeravaju se na gužve na javnim mjestima", piše u upozorenju, uz navođenje potencijalnih mjesta za napade i kontakata za pomoć na koje mogu da se jave američki državljani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije