Split više nikad neće biti isti: Uništen je Marjan

Radiosarajevo.ba
Split više nikad neće biti isti: Uništen je Marjan
FOTO: Goran Leš / Ovo je tek početak, pravi radovi tek slijede

Splitksi Marjan uništila je najezda potkornjaka, a ovi nametnici, koji su u zadnjih par godina na Marjanu napali i savladali oko 20.000 stabala, nisu neka nova hrvatska pojava, a neće ni lako nestati.

A koliko mogu biti štetni pokazuje primjer šume Marjan, jednog od simbola Splita. Ta šuma, zbog uništenog ogromnog broja stabala, više neće biti ista, a promijenit će i vizuru grada.

Prošle sedmice počela je sanacija da se spasi što se spasiti može te da se bolesna stabla uklone.

Tokom prošlog utorka je u radove na sanaciji marjanske šume uvedena kompanija Matima project iz Delnica, piše Dalmacija Danas.

Mehanizacija kompanije iz Delnica krenula je najprije na dionici od Instituta do Bena. Početkom ove sedmice očekuje se postavljanje žičare kojom će se zaražena stabla izvlačiti s nepristupačnih dijelova šume na požarni put, a potom odvoziti na sabirno mjesto na Benama.

Ako vremenski uvjeti posluže, sve bi trebalo biti gotovo do 1. aprila, poručili su izvođači radova koji će trebati srušiti i ukloniti oko 20 hiljada zaraženih i osušenih stabala.

Slike od subote pokazuju koliko je toga nestalo. Ceste su pune stabala, a to je tek početak, pravi radovi tek slijede.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije