Split se posljednji put oprašta od Olivera Dragojevića

Radiosarajevo.ba
Split se posljednji put oprašta od Olivera Dragojevića
Foto: Anadolija / Dragojevević je mnog vremena provodio u Veloj Luci, gdje će biti i pokopan

Ispraćaj Olivera Dragojevića na njegovo posljednje putovanje započinje u Splitu misom zadušnicom u crkvi Svetog Frane, a potom će, u stilu pogreba splitskih gradonačelnika s početka prošlog stoljeća, lijes s njegovim tijelom proći preko cijele Rive do Gata svetog Nikole, odnosno katamarana za Korčulu.

Njegov polazak zakazan je simbolično za 19.50, kao podsjetnik na 1950. godinu i osnivanje Torcide. Pripadnici ove navijačke skupine pozvali su svoje članove i navijače Hajduka da obuku bijele košulje te će formirati veliki špalir za Olivera, a u službenom programu najavljena je i velika bakljada za pokojnog 70-godišnjeg splitskog velikana.

Uz molitvu i pjesme u njegovu čast, oglasit će se brodske sirene, ali i bumbalo - veliko zvono na zvoniku Svetog Dujma. Kako je tportalu potvrđeno, ono je mimo uobičajenog Velikog petka posljednji put zvonilo prije davnih 80 godina, prilikom pogreba velikog državnika i splitskog gradonačelnika Ante Trumbića.

U pratnji katamarana za Korčulu bit će dvije raketne topovnjače Hrvatske ratne mornarice, brodovi MUP-a i Lučke kapetanije te stotine brodica. Poseban ispraćaj pripremaju otočani: Bračani i Šoltani prolazak katamarana pozdravit će u Splitskim vratima, kod otočića Mrduja, a Hvarani i Višani kod Paklinskih otoka.

Podsjetimo, Oliver Dragojević preminuo je u nedjelju u splitskoj bolnici, a sam pogreb zakazan je za srijedu u 18 sati na mjesnom groblju Sv. Roka u Veloj Luci u krugu obitelji i prijatelja.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu danas je održana komemoracija Oliveru Dragojeviću.

Inače, u Hrvatskoj se danas povodom smrti Dragojevića, odlukom Vlade, obilježava Dan nacionalne sućuti. 

Posljednji ispraćaj Olivera Dragojevića pretite uživo putem Facebook stranice Tportal.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije