Splićanka izašla na balkon pa ugledala prizor koji ju je šokirao: "Bila je duga 2 metra..."

2
Radiosarajevo.ba
Splićanka izašla na balkon pa ugledala prizor koji ju je šokirao: "Bila je duga 2 metra..."
Foto: Printscreen / Slobodna Dalmacija / Zmija snimljena u Podstrani

Čitateljica Slobodne Dalmacije iz Podstrane pokraj Splita danas, 8. jula, oko 15 sati izašla je na balkon i imala što za vidjeti. Zmija za koju tvrdi da je dugačka oko dva metra migoljila joj se dvorištem, a onda je u jednom trenutku zastala i nije se micala s mjesta.

"Podigla je glavu i stajala tako nekoliko minuta, kao da vreba neki plijen, a onda se uvukla u vrt među povrće. Živim ovdje više od trideset godina i ljeti bi znala oko kuće vidjeti zmije, najčešće blavore, ali ovako dugačku zmiju dosad nikad nisam vidjela.

Bila je duga sigurno oko dva metra. Kad sam je ugledala ušla sam u kuću i kroz prozor snimila ovaj video kojeg vam šaljem", kazala je čitateljica A.P. (podaci poznati redakciji).

Lokalni izbori 2024 | Pogledajte kakva je izlaznost glasača do 15 sati

Lokalni izbori 2024 | Pogledajte kakva je izlaznost glasača do 15 sati

Nije je toliko strah zmija, kaže, iako ih ne voli vidjeti: "Ako ih vidim ne približavam im se i odem od nje, jedino me strah da mi ne bi ušla u kuću. Sjećam se kako su jedni susjedi tu u blizini mene prije dosta godina iza kauča pronašli zmijina jajašca, bio je to strašan prizor."

O kojoj se zmiji radi koja joj je danas gmizala dvorištem doznali smo od uzgajivača zmija Nevena Vrbanića koji tvrdi da se radi o vrsti zmajur.

Zmija zmajur
Foto: Priroda Hrvatske: Zmija zmajur

"Ona je zapravo poluotrovna, ali nije opasna za čovjeka", kaže Vrbanić.

Zmajur ili zrva (Malpolon insignitus) je uz crnokrpicu poluotrovnica. Velika je i zbog obrva opakog izgleda, no nije opasna za ljude, stoji na stranici Priroda Hrvatske. Iako mu je prosječna dužina oko 170 centimetara, zmajur može narasti do čak 230 centimetara. Velika je i snažna zmija, uske glave, a iznad velikih očiju s okruglim zjenicama nalaze se specifične izražene ljuske koje zmiji daju takozvani “opaki pogled”. Uglavnom je jednobojan, najčešće blijedo do tamno siv, maslinast, crn ili smećkast.

U Hrvatskoj živi u priobalju sve od Istre do južne Dalmacije te na mnogim otocima. Otrovni zubi smješteni su mu straga u gornjoj čeljusti, obično u razini oka. To znači da običan ugriz ne dovodi do ispuštanja otrova, već otrov može ispustiti isključivo u plijen prilikom gutanja. Čak i u slučaju da zakači čovjeka, otrov nije opasan za ljude. Najčešći simptomi ugriza nateknuća su kože i povišena temperature koja prođe nakon par sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije