Uhvatili dvije ogromne zmije u borbi na krovu: Stručnjaci otkrili značenje

0
Radiosarajevo.ba
Uhvatili dvije ogromne zmije u borbi na krovu: Stručnjaci otkrili značenje
Foto: Kolaž / Zmije u borbi na krovu

Stručnjaci kažu da ovakav video borbe dvije zmije može značiti samo jedno - početak sezone parenja. Naime, početak sezone parenja zimi indicira kako će se na proljeće izleći jako puno mladih zmija.

Dva pitona uhvaćena su u borbi na vrhu nečijeg krova, a građani su isprve mislili kako se radi o parenju.

"Nismo mužjake koji se ovako rano bore zimi vidjeli devet godina", rekao je Brandon Gifford iz Sunshine Coast Snake Catchers 24/7 za Yahoo News Australia, dodajući da razlog borbe blizina ženke iste vrste.

Najnovija informacija: Još dvije žrtve poplava u BiH

Najnovija informacija: Još dvije žrtve poplava u BiH

Na videu se vidi par zmija kako se propinju i pokušavaju nadvladati jedna drugu u Gympieju, sjeverno od Brisbanea u Australiji. Dok su mještani koji su snimali sugerirali da se pitoni pare, Gifford je rekao da su se zapravo borili, što može izgledati više kao "ritualizirani ples nego borba", pri čemu zmije pokušavaju gurnuti jedna drugu dok jedna na kraju ne odustane.

Gifford kaže da je to čudno za zimu, vrijeme za koje kaže da je "obično 'razdoblje hlađenja' za zmije, kada hiberniraju i izlaze iz svojih skrovišta samo ako je jako toplo". No, dodao je kako su ih ove godine neuobičajeno visoke temperature rano izmamile iz skrovišta pa su krenule odmah u akciju.

Male vs Male combat has started? How the heck is this- the boys are already into a bit of biff up at Gympie in the middle of winter! After a cold few weeks, the day and night temperatures increased slightly. Yet, we were surprised to see this rambunctious display from 2 adult male carpet pythons on the back of that. Also the commentary is a real highlight! Thanks to Kay for sharing this footage with us. Feel free to call us anytime on 0409545440 or 0409536000.

Posted by Sunshine Coast Snake Catchers 24/7 on Monday, July 1, 2024

"Mislim da su zmije imale hladno zimsko razdoblje, a onda udar vrućine. Dakle, čim se temperatura ponovo poveća, zmije se počinju razmnožavati", objasnio je hvatač zmija.

Gifford objašnjava kako to znači da moraju biti spremni za ranu i napornu sezonu parenja. "Nikada nisam vidio zmije kako se bore ovako rano", rekao je Gifford i dodao kako obično sezona parenja počinje tek krajem augusta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije