Splićani nisu naučili na snijeg: Zimski uvjeti izazvali haos na cestama

2
Fena
Splićani nisu naučili na snijeg: Zimski uvjeti izazvali haos na cestama
Foto: Printscreen / Snijeg donio probleme vozačima

​Zbog snijega koji u ponedjeljak, 27. novembra od jutra, pada u široj splitskoj okolini proglašeni su zimski uvjeti na cestama, saznaje se od policije i dežurnih službi.

Prema informacijama s terena od jutros snijeg pada u Sinju, Trilju, Dugopolju, na Klisu, Mosoru, Muću i Konjskom.

Na terenu se nalaze dežurne službe, a na nekoliko je mjesta došlo do zastoja kamiona koji su ostali zameteni u snijegu. Split je pogodila ledena kiša koja trenutno ne pada, dok je trenutna temperatura u gradu šest stepeni.

Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

Zbog snijega koji pada na području Dugopolja dogodila se saobraćajna nesreća na Klisu, dok je predio Kočinje brdo zatvoren za saobraćaj zbog zametenih kamiona.

Policija je oko 10.40 sati dobila dojavu da se na cesti D1, ispod tunela Mihovilović, dogodila saobraćajna nesreća u kojoj su se sudarila dva vozila, zbog čega je došlo do prekida saobraćaja prema Splitu.

Policajci su izašli na mjesto nesreće, a vozilo je uklonjeno. Cesta je sada prohodna za saobraćaj uz policijsko usmjeravanje i regulaciju.

Cesta D56, predio Kočinje brdo, u ovom trenutku je zatvorena za saobraćaj zbog teretnih vozila koja se nalaze na cesti, prenosi Hina.

Obzirom da u nekim dijelovima Splitsko-dalmatinske županije pada snijeg, iz policije obavještava​ju vozače da su na cestama D1 i D56 nastupili zimski uvjeti.

Epilog snježnog nevremena u Srbiji: Vanredna situacija u pet općina, 2.000 domaćinstava bez struje

Epilog snježnog nevremena u Srbiji: Vanredna situacija u pet općina, 2.000 domaćinstava bez struje

Upravljanje vozilima u ​takvim uvjetima je otežano, ​pa pozivaju vozače na dodatan oprez, ​upućuj​u ​ih da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cesti i koriste zimsku opremu. Policajci su na terenu i obavljanju nadzor prometa.

​Policija podsjeća da Zakon o sigurnosti saobraćaja na cestama propisuje kako je zimska oprema obavezna u trenutku kada na saobraćajnicama nastupe zimski uvjeti, tačnije kada je kolovoz prekriven snijegom ili kada je na kolovozu poledica.​

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač vozila dužan je, prije uključivanja u saobraćaj, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu.

Obzirom da su kolovozi u ostalim dijelovima Splitsko-dalmatinske županije mokri, savjetuje se svim vozačima da poštuju ograničenja brzine te da vožnju prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti​, poručuje tamošnja policija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije