Epilog snježnog nevremena u Srbiji: Vanredna situacija u pet općina, 2.000 domaćinstava bez struje

1
Fena
Epilog snježnog nevremena u Srbiji: Vanredna situacija u pet općina, 2.000 domaćinstava bez struje
Foto: Fena / Snijeg u Srbiji

Zbog snježnog nevremena koje je u nedjelju, 26. novembra, pogodilo Srbiju spasilačke i vatrogasne ekipe spasile su 17 i evakuirale 30 osoba, a jutros, 27. novembra, situacija se postupno smiruje.

To je u izjavi za Radioteleviziju Srbije kazao pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije srbijanskog MUP-a Miloš Milenković, koji je istaknuo kako su spasilačke ekipe i dalje u punoj pripravnosti kako bi pravodobno reagirale.

Snježne padavine prouzročile su u više područja u Srbiji brojne probleme u saobraćaju, snabdijevanju strujom i komunikacijama, a vatrogasci su morali intervenirati da bi evakuirali putnike u lokalnom prijevozu.

Denis Zvizdić o napadu u Gacku: Zaustavite one koji žele izazvati međuetničke incidente!

Denis Zvizdić o napadu u Gacku: Zaustavite one koji žele izazvati međuetničke incidente!

Težak i mokar snijeg je, uz snažne udare vjetra, rušio prijenosnu mrežu dalekovoda na području Ivanjice i Svrljiga, a na mnogim lokalnim cestama u brdsko-planinskim dijelovima Srbije, koje je pogodila mećava, saobraćaj je obustavljen.

U zapadnoj Srbiji trenutno je bez struje više od 2.000 domaćinstava, a na terenu su radnici elektrodistribucijske firme koji nastoje otkloniti kvarove.

Od jutros je vanredna situacija proglašena i u Crnoj Travi gdje je snježni prekrivač dosegnuo visinu između 80 centimetara i jednog metra, a 600 stanovnika je odsječeno od cestovne komunikacije.

"Nijedan put nije prohodan. Počinjemo raščišćavati ali nećemo moći u ovoj sedmici to uraditi jer nemamo dovoljno mašina", rekao je zapovjednik Štaba za vanredne situacije Slavoljub Blagojević.

Od jučer je vanredna situacija u Ivanjici, Babušnici, Novoj Varoši i dijelovima Vranja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije