Šostar: Drastično manji broj zaraženih u Zagrebu, ne znam šta se dešava

0
Radiosarajevo.ba
Šostar: Drastično manji broj zaraženih u Zagrebu, ne znam šta se dešava
Foto: EPA-EFE / Zagreb

U posljednja 24 sata u Zagrebu je zabilježeno 211 novozaraženih koronavirusom, a obavljeno je 1.240 testiranja. 

"Brojka oboljelih danas će biti mnogo manja nego što je bila jučer, praktički prepolovljena. Ni meni to nije jasno - nije stvar u testiranjima. Brojke padaju, očito su se počeli polako, ali sigurno sugrađani pridržavati mjera", kazao je u Studiju 4 Zvonimir Šostar, direktor Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar". 

Na pitanje ide li se prema vrhuncu, rekao je kako je sada to vrlo teško prognozirati jer svi relevantni čimbenici i vrhunski naučnici prognoziraju da bi vrhunac mogao biti u drugoj polovini novembra. 

"Vidjet ćemo. Situacija je ozbiljna i moramo se ozbiljno pridržavati mjera. Kada sve skupa gledamo, čekamo što će država ili grad učiniti za nas. Do kraja tjedna ćemo pokrenuti kampanju da vidimo što stanovnici Zagreba mogu učiniti sami za sebe", kazao je Šostar, prenosi Jutarnji list. 

Promovirat će, pojasnio je, boravak u prirodi, zdravu prehranu za podizanje imuniteta koja će biti dostupna svima - nutricionisti već rade na tome, a na webu će se to zvati "imuno-kuhinja". Šostar kaže i kako sami trebamo raditi na sebi, ne samo čekati hoće li nas virus zahvatiti.    

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije