Sonja Biserko: Srbija ima teritorijalne aspiracije prema državama regije, interes "srpski svijet"

1
FENA
Sonja Biserko: Srbija ima teritorijalne aspiracije prema državama regije, interes "srpski svijet"
Foto: Fena / Sonja Biserko, osnivačica i predsjednica Helsinškog odbora (HO) za ljudska prava Srbije

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko kazala je danas da Srbija ima teritorijalne aspiracije prema državama regije, a da se njezini interesi u Crnoj Gori očituju kroz zaokruživanje projekta "srpskog svijeta".

Također i aktualni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao da Srbija pokušava vladati zemljama regije i to prije svega Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom te Sjevernom Makedonijom i Kosovom te da na takvu srbijansku politiku nisu učinkovito odgovorili zapadni partneri.

"Na Balkanu sada imamo pokušaj stvaranja srpskog svijeta kao neku vrstu produžetka ruskog svijeta u ruskoj regiji. To vidimo u regiji gdje Srbija pokušava vladati Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Kosovom i Sjevernom Makedonijom. Nažalost, ta politika još nije dobila učinkovit odgovor naših zapadnih partnera", kazao je Đukanović uoči drugog kruga predsjedničkih koji će se u Crnoj Gori održati u nedjelju.

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

Biserko ističe kako je veoma važan i uticaj Rusije i Kine na regiju zbog toga što se pomoću Srbije "Balkan danas drži kao vrsta ruskog uporišta" preko kojeg se mogu ugroziti planovi Zapada u smislu konsolidacije zapadne sfere utjecaja.

"Rusija je nesumnjivo u velikoj mjeri uticala na prvi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, i to je činila prije svega pomoću državne crkve Srbije i ostalih poluga iz Beograda", izjavila je Biserko.

Sonja Biserko: Rusiji bi odgovaralo da napravi tenzije na Balkanu

Sonja Biserko: Rusiji bi odgovaralo da napravi tenzije na Balkanu

Biserko ističe da Rusija ima veoma duboke krojene i veliki utjecaj u Srbiji, prije svega kroz Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), ali da se SPC do sada nije mnogo javno protivila sporazumu s Kosovom.

"U tom smislu, očekuje se da bi podržali moguću prozapadnu orijentaciju predsjednika Vučića. Međutim, različite vjerske, akademske elite, zatim mladi ljudi koji su mahom antizapadno orijentirani, danas imaju veliki utjecaj. I uglavnom su pod kontrolom Moskve", istaknula je Biserko te dodala da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, kao autoritarni lider, sposoban promijeniti postojeću paradigmu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije