Šokantni snimci Vulina s migrantima: "Hitno ga pozvati na psihijatrijski pregled"

16
Radiosarajevo.ba
Šokantni snimci Vulina s migrantima: "Hitno ga pozvati na psihijatrijski pregled"
Foto: Twiiter / Aleksandar Vulin i migranti

Nakon što je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin prisustvovao u Subotici akciji usmjerenoj na "suzbijanje krivičnih djela i prekršaja koje čine migranti", a koju sprovodi operativna udarna grupa, koja je formirana 4. jula po njegovom naređenju - stigle su oštre reakcije od opozicije, ali i od različitih nevladinih udruženja, pa čak i profesora na fakultetima u ovoj državi, prenosi Nova.rs.

Kako se navodi u saopštenju MUP, operativna grupa, koju čine predstavnici Uprave kriminalističke policije, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice, Uprave granične policije, Uprave policije, Sektora unutrašnje kontrole, Bezbjednosno-informativne agencije i policijskih uprava za grad Beograd, Sombor, Subotica i Kikinda tokom trajanja akcije rasvjetlili su krivična djela počinjena od iregularnih migranata, koja su, kako ističu, izazvala posebno uznemirenje javnosti.

U video snimku koji se širi društvenim mrežama, vidi se krajnje nehumano postupanje prema migranima. Oni kleče na koljenima, na travi, ruke su im stavljene na potiljak, a gomila naoružanih i uniformisanih osoba patrolira oko njih, dok sve snimaju kamere.

Prije 31 godinu poginuo je heroj Armije RBiH Smail Smajo Šikalo

Prije 31 godinu poginuo je heroj Armije RBiH Smail Smajo Šikalo

Vulin najavio oštar odgovor Zagrebu zbog zabrane Vučiću da posjeti Jasenovac

Vulin najavio oštar odgovor Zagrebu zbog zabrane Vučiću da posjeti Jasenovac

Konvencija o ljudskim pravima, koja je na snazi i u Srbiji, u članu tri navodi da je zabranjeno svako mučenje pojedinaca ili grupa.

“Niko ne smije biti podvrgnut mučenju, ili nečovječnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju”, piše u konvenciji.

Zbog ovakvog nehumanog i ponižavajućeg poteza srbijanskog ministra unutrašnjih poslova, koji je pritom dao prilično rasističku izjavu – “Srbija nije parking za migrante”, reagovala je i Marinika Tepić, potpredsjednica stranke Slobode i pravde.

Vulina hitno pozvati na psihijatrijski pregled! I zaustaviti ovo maltretiranje ljudi! Bruka našu državu bezobzirnošću prema ljudima koji bježe od strašne muke iz svojih zemalja. Ovako osion daje zeleno svjetlo raznim naci-grupama i patrolama da nesmetano ordiniraju”, napisala je ona na Twitteru.

Malo grublji komentar imao je i direktor Instituta za evropske poslove, Naim Leo Beširi, koji je Vulina nazvao rasistom i nacionalistom.

Đubre jedno rasističko, nacionalističko i homofobično! Bljuzga, moralno dno i društveni talog! To je on! Vlasnik malecke stranke koja drži golemo ministarstvo, a sve ostalo mu je mikro”, napisao je Beširi.

Oštar komentar dao je i Ivan Videnović, vanredni profesor Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je ovakav tretman migranata uporedio sa genocidom u Srebrenici.

“Što da gledamo “Quo vadis, Aida?” kad možemo da je izvedemo u real tajmu?”, napisao je on.

Skandalozna izjava Vulina: Za stabilnost Balkana je potrebno da Srbi žive u jednoj državi

Skandalozna izjava Vulina: Za stabilnost Balkana je potrebno da Srbi žive u jednoj državi

Vulin je s druge strane rekao da je Srbija organizovana i humana zemlja i da se u Srbiji poštuje zakon.

„Nijedna krijumčarska banda neće proći, a da ne bude otkrivena i razbijena, da njihovi pripadnici ne budu kažnjeni u skladu sa zakonom. U Srbiji niko ne može da nosi oružje, u Srbiji niko ne može da trguje ljudima, Srbija neće dozvoliti da njena teritorija bude mjesto gdje će se okupljati različiti banditi i ološ iz čitave Azije.

Srbija nije parking za migrante, Srbija neće dozvoliti da se naš način života na bilo koji način ugrozi zahvaljujući kriminalcima koji trguju ljudskom mukom i ljudskom bijedom. U Subotici, Somboru, Kikindi, svim onim mjestima gdje se krijumčari okupljaju postoji posebna pažnja naše policije, zajedno sa Bezbjednosno-informativnom agencijom i možemo već sada da kažemo da su rezultati veoma dobri“, rekao je Vulin i istakao da Srbija neće dozvoliti postojanje nijedne naoružane krijumčarske bande.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije