Šok sobe u Beogradu pune mladih na kisiku

Radiosarajevo.ba
Šok sobe u Beogradu pune mladih na kisiku
Foto: RAS Srbija / Bolnice pune

U KBC Bežanijska kosa od 23. juna liječe se najteže oboljeli COVID-19 pacijenti. Za jednu noć ovaj klinički centar je preuređen i trenutno se ovdje liječi 308 njih s teškim kliničkim slikama. Među njima je i dosta mladih ljudi.

Studentski amfiteatar u ovoj ustanovi postao je magacin za skladištenje zaštitne opreme za zaposlene, prenosi Blic.

"Ovo je najljepši amfiteatar koji postoji u bilo kojoj bolnici u Srbiji. Kupili smo majice i pantalone koje se koriste za jednokratnu upotrebu. Naše izvanredne sestre danonoćno sortiraju opremu po veličinama, i onda kad zaposleni dođu, nema gubljenja vremena da se pronađe oprema. Ovdje svi rade sve, primjera radi, sestra Vesna se bavi nastavom i vođenjem studenata, a sada radi ovo", kaže Marija Zdravković, direktorica ove bolnice.

Od početka prijema u Bežanijskoj kosi se nalaze teški pacijenti. To znači da imaju potvrđenu upalu pluća s padom saturacije i kojima je neophodna terapija kisikom. Osim toga, kada dođe do pogoršanja njihovog stanja, neophodna je i mehanička ventilacija.

"Obilazimo više od 300 pacijenata dnevno i uglavnom sada imamo mlade ljude", objašnjavaju ljekari ove ustanove.

Također, u ovoj ustanovi je brzom reakcijom doktorice Olivere Marković i njenog tima, spašen život mladoj ženi koja ima leukemiju i koja je zaražena virusom korona. Bila je na korak od smrti.

"Imala je prijeteću rupturu slezene. Ujutro je dobila strašne bolove, trbuh joj je bio potpuno modar. Da odmah nismo reagovali, pitanje je kakav bi bio ishod, jer kad slezena pukne i trbuh se napuni krvlju, smrt može momentalno da nastupi. To je specifičan slučaj jer pacijentica ima jako tešku hematološku bolest. Međutim, ovdje imamo teške oblike COVID-19 pacijenata", objašnjava Marković.

Kompletnu reportažu iz ove ustanove koja je jedna od najpogođenijih koronavirusom pročitajte ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije