Smrtnosna igra među tinejdžerima stigla i na Balkan

Radiosarajevo.ba
Smrtnosna igra među tinejdžerima stigla i na Balkan
PrtScr / Ilustracija
Na internetu se mogu naći stravični snimci na kojima klinci umalo umiru nakon davljenja, a zbog ove smrtonosne zabave Hitna pomoć je nekoliko puta intervenisala i u školama u Srbiji.

Prije dva dana, 11-godišnjak iz SAD preminuo je “igrajući” ovaj užas.

 

Bizarna igra je nastala u SAD, a radi se o tome da prijatelji dave jedan drugog - onaj kojeg dave mora da izdrži dovoljno dugo da ne izgubi svijest. Sve se snima i kasnije postavlja na društvene mreže.

 

„Radim s djecom tog uzrasta, pa od njih naučim i saznam kakvim se opasnim stvarima bave. Tako sam saznala i za 'igru davljenja', koja se obično igra za vrijeme odmora ili nakon škole.

 

U trenutku kada se dijete onesvijesti od nedostatka vazduha, bukvalno ga sekunde dijele od smrti. Namjerno zaustavljanje disanja, koje obično traje oko 45 sekundi u igrici, obustavlja rad srca i dotok kiseonika do mozga... Ukoliko se dijete odmah ne položi horizontalno i ne pruži mu se prva pomoć može doći do smrti”, upozorava doktorka Nevenka Dimitrijević, piše B92.

 

Psiholozi smatraju da djeca sve manje umiju razdvojiti stvarnost od virtuelnog svijeta zbog čega ne shvataju posljedice ovakve igre.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije