Slučajevi morbila zabilježeni i u Hrvatskoj: Tvrde da su se proširile iz BiH

2
Radiosarajevo.ba
Slučajevi morbila zabilježeni i u Hrvatskoj: Tvrde da su se proširile iz BiH
Foto: Pexels / Ilustracija / Morbile

Epidemija morbila iz susjedne Bosne i Hercegovine stigla je i u Hrvatsku. Dvojica mladića u BiH su zbog ove bolesti, koja bi trebala biti iskorijenjena, izgubili živote.

"Situacija se pogoršava, čemu je pridonijelo je nedostatak imunizacije. Obuhvat cijepljenja u zeničkom kantonu je 37 posto, a treba biti 95 posto da bismo imali kolektivni imunitet", rekla je Aida Salčinović, ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona u susjednoj državi.

"Mi smo imali 10 do 12 posto djece koja su morala u bolnice otići zbog komplikacije morbila. U te statistike upadaju smrtni slučajevi i mi smo, na sreću, imali samo jedan", pojasnio je Enis Hasanović, ministar zdravstva Kantona Sarajevo.

Daruvar oplakuje Damira Fijalu, najmlađu žrtvu krvavog pokolja koji je šokirao Hrvatsku

Daruvar oplakuje Damira Fijalu, najmlađu žrtvu krvavog pokolja koji je šokirao Hrvatsku

Raste procijepljenost jer se dio roditelja i uplašio, a na ruku ide i to što nema nastave. Oboljeli su većinom djeca i to necijepljena. Kazne za necijepljene iznose od 100 do 2000 konvertibilnih maraka, ali svejedno je taj trend uzeo maha.

“Ovdje je, ne znam je li u Hrvatskoj tako, moguće da se kazna smanji za 50 posto ako se plati unutar sedam dana, što znači da plati samo 50 maraka ili 25 eura. Vjerujte da smo imali stotinjak roditelja koji su platili samo da ne cijepe dijete. I to je stvarno nejasno", ustvrdio je Hasanović.

Ospice su iz BiH stigle i u Hrvatsku. U ovoj godini je zabilježeno 25 slučajeva, a najveći broj od kraja maja.

"Najveći broj oboljelih je u Slavoniji, Osječko-baranjskoj županiji, a onda vrlo sličan broj, radi se tu o 5-6 slučajeva, u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji", rekla je Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ-a za Dnevnik.

Prosječna procijepljenost Hrvatske u primo i revakcinaciji je 90 posto. Najnižu procijepljenost imaju dvije južne županije, ali i Osječko-baranjska. S druge strane, Koprivničko-križevačka i Virovitička imaju 97 posto. Epidemiolozi su na pojavu slučajeva reagirali brzo pa je širenje zaustavljeno, piše Nacional.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije