Slučaj Srebrenica: Odbijen prijedlog odbrane za izuzeće Sudskog vijeća

Radiosarajevo.ba
Slučaj Srebrenica: Odbijen prijedlog odbrane za izuzeće Sudskog vijeća
Tanjug / FOTO: Sava Radovanović
Suđenje osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih za zločine nad civilima u Srebrenici moglo bi započeti danas pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Na jučerašnjem pretresu odbrana je tražila izuzeće tročlanog sudskog vijeća koje je odbilo da joj, za sada, priopći identitete zaštićenih svjedoka.

Prijedlog za izuzeće odbio je predsjednik Višeg suda u Beogradu, tako da suđenje danas može formalno početi.

Sud je najavio da će identitete zaštićenih svjedoka odbrani saopćiti 15 dana prije njihovog zakazanog svjedočenja.

Zaštićeni svjedoci su mahom žrtve ili očevici kaznenih djela kojima se daje zaštita identiteta, pseudonimima, zaštitom lika ili glasa.

Na pripremnom ročištu koje je održano u oktobru bez prisustva javnosti svi optuženi su negirali krivnju, dok će u nastavku suđenja nakon čitanja optužnice imati priliku da detaljno iznesu svoje obrane.

Tužilaštvo za ratne zločine tereti okrivljene za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu, a u ovom postupku planirano je saslušanje mnogobrojnih svjedoka i eksperata kao i izvođenje drugih dokaza.

Optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dacevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Oni se terete da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako što su u hangaru "Kravice" 14. srpnja 1995. godine ubili više stotina muslimana.

Među žrtvama koje su ubijene u hangaru Kravice do sada je identificirano više od 1.300 civila bošnjačke nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Glogova 1 i 2 i Ravnice, kao i u više sekundarnih grobnica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije