Slovenija zabranila doček Nove godine na otvorenom

0
Radiosarajevo.ba
Slovenija zabranila doček Nove godine na otvorenom
/ UKC LJubljana

Slovenija je zabranila danas masovne dočeke Nove godine na otvorenom, ali je dozvolila rad ugostiteljima do ranih jutarnjih sati uz obavezne COVID potvrde i negativne testove za sve, bez obzira na COVID status.

Vlada je objavila epidemiološki okvir koji će biti na snazi tokom božićnih i novogodišnjih praznika, a koji je znatno blaži od prošlogodišnjeg kada je gotovo sve bilo zatvoreno.

Za razliku od prošle godine, ponoćne službe će se održavati u crkvama, ali će moći prisustvovati samo vakcinisani, oni koji su preboljeli COVID-19 ili imaju negativan test, prenijela je Hina.

Upozorenje građanima: Planirani radovi mogu uzrokovati prekide vodosnabdijevanja u ovim ulicama

Upozorenje građanima: Planirani radovi mogu uzrokovati prekide vodosnabdijevanja u ovim ulicama

Tokom božićnih i novogodišnih praznika, 24, 25. i 31. decembra, kao i 1. januara, bit će dozvoljeno okupljanje ljudi iz najviše tri domaćinstva, pod uslovom da se prethodno testiraju svi stariji od šest godina, saopštila je slovenačka vlada.

Vađenje brzog antigenskog testa skraćuje se na 24 sata, a PCR na 48 sati.

U ugostiteljskim objektima je dozvoljena i muzika uživo, a gosti će moći da se testiraju i neposredno prije ulaska u prostor.

U Sloveniji su u poslednja 24 sata potvrđene 1.203 nove zaraze koronavirusom, a dvoje zaraženih je umrlo, saopćil je danas slovenački Institut za javno zdravlje, dok epidemiolozi uprkos poboljšanju epidemiološke situacije upozoravaju na oprez tokom praznika.

"Stanje je bolje i hospitalizovanih je sve manje, ali sve zavisi od širenja omikron soja virusa jer se smatra da je on prisutniji nego što pokazuju analize", rekla je na konferenciji za novinare infektolog i načelnica ljubljanske klinike za zarazne bolesti Tatjana Lejko Zupanc.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije