Slovenija usvojila odluku o priznavanju Palestine: 'Želimo prekid sukoba i oslobađanje talaca'

0
Radiosarajevo.ba
Slovenija usvojila odluku o priznavanju Palestine: 'Želimo prekid sukoba i oslobađanje talaca'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Robert Golob

Vlada Slovenije je na današnjoj sjednici donijela odluku da predloži parlamentu priznanje Palestine kao suverene i nezavisne države. Poslanici će o tome odlučivati na vanrednoj sjednici koja je zakazana za utorak naredne sedmice.

"Ova poruka priznanja nije usmjerena protiv nikoga, pa ni protiv Izraela, već je to poruka mira," rekao je premijer Robert Golob na konferenciji za medije, dok je na zgradi vlade na Gregorčičevoj već zavijorila palestinska zastava.

"Danas je vlada donijela odluku da prizna državu Palestinu kao nezavisnu i suverenu državu. Ova odluka nosi jednu poruku, poruku objema stranama da želimo trenutni prekid sukoba i oslobađanje talaca", rekao je premijer Robert Golob.

Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade

Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade

Tanja Fajon: Ne vidim više razloga za čekanje Ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon danas je, prije početka sjednice vlade, izrazila želju da se usvoji prijedlog odluke o priznanju Palestine kao suverene i nezavisne države. Uvjerenja je da je to vrlo važna poruka mira. Državni sekretar u kabinetu premijera, Vojko Volk, upozorio je da se usvajanjem odluke rad tek počinje.

"Ja sama već dugo ne vidim više razloga za odlaganje, rat se intenzivira, u Gazi nema pregovora, ako ništa drugo, ovdje je ključan pritisak", rekla je ministrica prije sjednice vlade.

Do sada je Palestinu priznalo 145 članica UN-a, ali među njima nema većine zapadnih zemalja. U posljednjem mjesecu, osim pomenute trojke evropskih zemalja, Palestinu su priznale još četiri države, piše portal Siol.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije