Slovenija: Pahor će mandat dati Janši

Radiosarajevo.ba
Slovenija: Pahor će mandat dati Janši
Foto: Nova24TV / Pahor i Janša

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u četvrtak nakon razgovora s Janezom Janšom, kojemu namjerava dati mandat za sastav nove vlade, da u sadašnjoj situaciji ne vidi razloga zašto mandat ne dati izbornom pobjedniku, ali je dopustio da dođe do situacije u kojoj bi vladu formirala neka druga većina.

“Ako bi se pokazalo da neka druga većina, mimo volje Janše i njegove stranke pokaže da je sposobna formirati neku drugu vladu s potrebnom potporom, onda očekujem da će se Janša, kojemu želim dodijeliti mandat, ponovo javiti kod mene i reći da mandat ne može prihvatiti”, kazao je Pahor na kraćoj zajedničkoj konferenciji  za novinare s Janšom, nakon jednosatnog neformalnog razgovora o postizbornoj situaciji, prenose agencije.

No, Pahor je dodao da do takvog eventualnog razvoja događaja nema razloga sumnjati da su mogući pregovori u kojima će Janša uspjeti sastaviti vladu, a tome procesu treba dati dovoljno vremena, uz razumljivu diskretnost sudionika, ali i transparentnost cijelog političkog procesa.

Janša je rekao da se s time slaže te da je on, kao izborni pobjednik sa svojom Slovenskom demokratskom strankom (SDS) koja je dobila 25 zastupničkih mjesta i relativnu većinu u novom parlamentu, spreman za razgovore sa svim parlamentarnim strankama o stabilnoj vladi koja je odmah početi rješavati realne probleme.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije