Slovenija najavljuje lockdown: Uveli nove mjere na granici, važe od petka

0
Hina
Slovenija najavljuje lockdown: Uveli nove mjere na granici, važe od petka
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U zadnje dvije sedmice u Sloveniji raste broj zaraženih i hospitaliziranih pacijenata zaraženih s COVID-19 pa vlada razmišlja o novom zatvaranju od početka aprila, potvrđeno je na vladinoj konferenciji za novinare.

U posljednja 24 sata potvrđena su 1164 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je da je Slovenija "jako zakoračila" u treći val epidemije koronavirusa, uglavnom zbog "bitno većeg" širenja britanske varijante virusa, tako da u zadnje dvije sedmice broj potvrđenih zaraza raste za 25 slučajeva dnevno.

Na intenzivnim odjelima zapaža se porast broja mlađih pacijenata, a udio britanske inačice virusa među zaraženima je sve veći, upozorio je Poklukar.

On je potvrdio da je vlada na sinoćnjoj sjednici donijela odluku po kojoj će se u zemlju od petka moći ulaziti samo s negativnim PCR testom, a ne s brzim testom, kao do sada, uz vrlo rijetke izuzetke poput osoba koje preko granice obrađuju svoju zemlju, uz uvjet da se vrate u roku deset sati.

Negativni PCR test bit će i uvjet za izlazak iz karantene, a ne samo broj dana kao do sada.

Poklukar je kazao da je vladina stručna skupina za COVID-19, zbog širenja virusa i jačanja epidemije, predložila "zatvaranje dijelova društvenog života", dodavši da odluka na kraju mora biti "politička".

Mediji prenose da su epidemiolozi vladi predložili novo zatvaranje u trajanju od dvije sedmice.

Vlada je, kako navodi, zbog pogoršanja epidemiološke situacije predložila predsjedniku države Borutu Pahoru da što prije sazove "politički vrh", zajednički sastanak predsjednika svih političkih stranaka, vlade i epidemiologa, kako bi se to raspravilo i nakon toga donijela odluka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije