Slovenija dobija ženu na čelu vojske

Radiosarajevo.ba
Slovenija dobija ženu na čelu vojske
FOTO: Ministarstvo odbrane Slovenije / Alenka Ermenc

Slovenska vlada u utorak će na prijedlog ministra odbrane Karla Erjavca za načelnicu glavnog štaba vojske imenovati general vojnjikinja Alenku Ermenc, čime će ona postati prva žena na tom položaju u Sloveniji, što je raritet i u svjetskim razmjerama, objavila je televizijska stanica POP-TV.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor kao vrhovni komandant oružanih snaga slaže se s odlukom koju bi vlada trebala donijeti danas, a u petak je dodijelio Alenki Ermenc generalski čin i pohvalio ju za dugogodišnji dobar rad u vojsci, prenijeli su slovenski mediji.

Oni navode da se promjena na vrhu glavnog štaba očekivala jer je sadašnji šef glavnog štaba postavljen na to mjesto kao privremeno rješenje, nakon što je s njega smijenjen prijašnji načelnik Andrej Osterman.

Slovenski mediji navode da je nova načelnica glavnog štaba sudionica rata za osamostaljenje 1991. godine, da je diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani i rano se zaposlila u slovenskoj vojsci u kojoj radi 27 godina.

Prije deset godina obavila je dodatno školovanje na Royal College of Defence Studies u Londonu, a postdiplomski studij završila na King’s College University of London, stekavši naziv magistrice međunarodnih studija.

Majka je troje djece, a živi u Kamniku, matičnoj općini sadašnjeg predsjednika vlade Marjana Šarca.

Kako navodi POP-TV, nije poznato da ijedna druga država članica NATO saveza na čelu profesionalne vojske ima ženu, a vjerojatno je to raritet i u svjetskim razmjerama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije