Slovenija danas neće priznati Palestinu: Opozicija zatražila referendum

0
Radiosarajevo.ba
Slovenija danas neće priznati Palestinu: Opozicija zatražila referendum
Foto: DPA / Palestinska zastava

Najveća opoziciona stranka SDS podnijela je prijedlog za konsultativni referendum o priznanju Palestine. Time će biti odgođena odluka o priznanju, koja je inače zakazana za utorak, 4. juni, na vanrednoj sjednici. 

Grupa zastupnika, sa zastupnicom SDS-a Jelkom Godec kao prvopotpisnicom, u obrazloženju je, između ostalog, napisala da odluka Vlade o priznanju Palestine nanosi dugoročnu štetu Sloveniji, "jer podržava terorističku organizaciju Hamas".

Osim toga, prema predlagačima, birači imaju pravo odlučivanja o tako važnom vanjskopolitičkom pitanju, koje će, prema njihovim riječima, imati dugoročne posljedice po Sloveniju. Prema prijedlogu, referendumsko pitanje bi glasilo: "Da li ste za to da Narodna skupština Republike Slovenije donese odluku o priznanju nezavisnosti i suvereniteta Države Palestine?"

Srđan Mandić: 'Građani trpe zbog nemara KJKP 'ViK' – zahtijevamo odgovore'

Srđan Mandić: 'Građani trpe zbog nemara KJKP 'ViK' – zahtijevamo odgovore'

SDS je uvjeren da "sada nije pravi trenutak za podršku Palestini, i zato što ona kao takva ne postoji sa legitimnim rukovodstvom". Dodali su da je prošlo skoro 20 godina od posljednjih izbora i da Palestinu, prema njima, vodi Hamas. U razmatranju prijedloga će u ime predlagača učestvovati šef SDS-a Janez Janša.

Poslanička grupa SDS-a predlaže i da se prije nastavka zakonodavnog procesa o prijedlogu odluke o priznanju Palestine održi javno iznošenje mišljenja na skupštinskom Odboru za vanjsku politiku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije