Slovenija: 19 osoba preminulo u posljednja 24 sata

0
Fena
Slovenija: 19 osoba preminulo u posljednja 24 sata
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U Sloveniji je u zadnja 24 sata uz smanjen opseg testiranja potvrđeno 569 novih zaraza koronavirusom, a od posljedica COVID-19 umrlo je još 19 osoba, objavila je u nedjelju slovenska vlada.

Prema podacima ministarstva zdravstva, u zemlji je trenutno 23.937 aktivnih slučajeva zaraze, dok prosječni broj dnevnih zaraza u zadnjih sedam dana iznosi 1398.

U bolnicama se trenutno od COVID-a liječi 1224 pacijenata, od čega je 193 teža slučaja bolesnika na intenzivnim odjelima.

Svi su spomenuti indikatori epidemije zadnjih dana u blagom padu, pa će slovenska vlada sredinom iduće sedmice raspravljati o mogućem popuštanju nekih važećih mjera, možda o otvaranju nižih razreda u osnovnim školama u nekim regijama koje postižu bolje epidemiološke rezultate, prenosi Hina pisanje slovenskih medija.

Do sada je u Sloveniji od posljedica COVID-a umrlo 3140 ljudi, a protiv COVID-a cijepljeno je u skoro tri sedmice više od 40 hiljada ljudi, odnosno oko dva posto ukupne populacije.

Prema podacima koje je objavilo državno Fiskalno vijeće, dodatni troškovi koje je zbog pandemije COVID-19 imala država subvencionirajući poduzeća i socijalne potrebe građana u toj krizi u prošloj godini iznosili su, zajedno s jamstvima i odgodom kreditnih plaćanja, ukupno 2,9 milijardi eura, što je manje od ukupno oko 6 milijardi koliko je država za te namjene potencijalno odobrila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije